Kuchyně

Jak na osvětlení v kuchyni, aneb užitečné rady

Celkové osvětlení

osvětlení v kuchyni

Nejprve se podívejte za denního světla do kuchyně. Svítí zde dostatek světla i do skříněk a pod linku? Nebo nemáte v místnosti žádné okno? Podle toho, jaké světlo se k vám do bytu či domu dostane, takové i vybírejte světlo.

Přesto se hlavně doporučují tři tipy osvětlení do každé kuchyně, ať už je den či noc.

Osvětlení nad kuchyňskou linkou

osvětlení v kuchyni

Každá hospodyňka nebo kulinář potřebují na své výtvory na lince vidět. Proto je osvětlení nad kuchyňskou linkou nutnost.

Když si koupíte linku a odsavač nad vařič, většinou má nějaké vestavěné osvětlení. To je ale často mizivé, jakoby výrobci mysleli jen na to, abyste viděli, zda se pokrm vaří či nikoliv. Proto je nejlepší koupit i další osvětlení.

Podívejte se, kde bude osvětlení nejvhodnější, aby bylo dále od případného odsavače, ale tak aby světlo dosahovalo i k vařiči a nejlépe na celou délku kuchyňské linky.

Dále si rozmyslete, jestli je pro vás lepší světlo s clonou nebo bez ní. Světlo bez clony je totiž často nepříjemné, zvlášť pokud je k vám u linky blízko.

Osvětlení nad jídelním stolem

osvětlení v kuchyni

Po kulinářském výkonu u linky nesete jídlo na stůl a chcete si vychutnat jídlo s rodinou nebo svými známými. Špatné osvětlení ale udělá na vašich známých podivné stíny nebo vás osvítí natolik, že vidíte na všem i na jídle každý detail?

I když to na první pohled nevypadá, osvětlení nad jídelním stolem je nejdůležitější. Při konzumaci pokrmů potřebujete i příjemnou atmosféru, aby zmizel stres a měli jste při jídle i lepší náladu. Přebytečné osvětlení škodí ale stejně jako příliš malé, jak to vyřešit?

Stejně jako u osvětlení pod kuchyňskou linku, je nejlepší zvolit světlo se clonou. Vybrat můžete například bodové nastavitelné světlo, klasický lustr nebo trochu zajímavější variantu – stmívatelné osvětlení. Taková varianta se zdá nejlepší, protože při jídle potřebujete více světla, zatímco při klábosení se známými je lepší menší. K radosti všech tak se stmívatelným osvětlení vytvoříte pokaždé jinou atmosféru.

Hlavní osvětlení

osvětlení v kuchyni

I když si vyberete dostatečné světlo nad kuchyňskou linku a kuchyňský stůl, stále je potřeba světlo, které tyto dvě spojí.

Nejčastěji se doprostřed místnosti hodí lustr. Bodové osvětlení zní sice lákavě, ale podle názvu „bodá“ do očí a často svítí na místa, kam nepotřebujete. Navíc takové zabudované bodové světlo doprostřed místnosti prosvětlí místnost natolik, že uvidíte až moc detailů, prachu a nedokonalostí v okolí i na sobě.

Každopádně vybírejte osvětlení podle velikosti místnosti. Jestliže je kuchyň moc malá, dvě světla na každé straně mohou stačit. Pokud je moc velká, prostřední světlo spojující další dvě je ideálním řešením.

V neposlední řadě je i možnost osvětlit místnost lampami a lampičkami. To ale nejlépe v tom případě, pokud na nákladnou rekonstrukci v kuchyni šetříte. Ani jedno totiž neosvětlí místnost dokonale.

Zdroj fotografií: https://unsplash.com, https://cz.pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *