Kuchyně

Jak si správně zařídit svou kuchyň

Můžete si nechat udělat kuchyň na míru nebo využít kuchyňského studia, které Vám navrhne kuchyň, dle Vašich přání a pořídit si sektorovou kuchyň, která je levná a zároveň variabilní. V dnešní době je i samozřejmostí 3D návrh, který Vám budoucí kuchyň znázorní pro lepší představu.

Praktičnost kuchyně závisí více na uspořádání jednotlivých funkčních zón než na její velikosti, proto si nyní kuchyň do těchto zón rozdělíme.

 

Varná zóna: tím se rozumí místo, kde máme umístěnou varnou desku, digestoř a troubu. Tuto zónu je dobré umístit na jednu stranu kuchyně, nikoli doprostřed. Kolem varné desky by měl být dostatek volného místa. Přestože v minulosti byly trouby umísťovány spíše nízko při zemi, dnešní trendy doporučují nechat troubu přibližně ve výšce očí. Důvod je jednoduchý, lepší manipulace s plechy nebo pekáči a lepší kontrola při pečení. Správným používáním digestoře prodlužujete životnost Vaší kuchyňské linky – odvětráváním par (kvůli pachům z vaření i odvodu vlhkosti).

Hlavní pracovní plocha: Pracovní plochu umístíme uprostřed kuchyně, abychom měli blízko k varné i mycí zóně. Její šířka by se měla pohybovat mezi 1 a 1,5 m. Pokud potřebujete více prostoru pro odkládání věcí, je vhodné zřídit další pracovní plochu. Pracovní plocha by měla být ve výšce 85 cm. Na pracovní plochu doporučujeme použít pracovní desky do kuchyně.

Mycí zónu: tvoří dřez, baterie a myčka nádobí. Tuto zónu bychom měli umístit cca 1-1,5m od varné zóny.

Mezi úložné prostory počítáme jak prostor na potraviny, tak i ledničku a mrazničku. Měly by být nejlépe hodně blízko sebe. Je vhodné doplnit kuchyňskou linku vysokou (spižní) skříní s policemi nebo drátěným programem.

 

Zásady pro správné zařízení kuchyně:

  • Vytvořte si pracovní plán, který se skládá z varné a mycí zóny, pracovní plochy a úložných prostorů
  • Správně si vyměřte mezery: mezi pracovní deskou a horními skříňkami by měl být prostor alespoň 50 cm, mezi dvěma stranami kuchyně nechte 120 cm. Po obou stranách sporáku by pak mělo být alespoň 40 cm.
  • Myčku postavte vedle dřezu
  • Kuchyňské náčiní rozvrhněte p03le používání
  • Troubu umístěte pro pohodlnost raději do výše očí

Široký výběr kuchyní najdete na www.spectrumnabytek.cz

Fotogalerie kuchyní:

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *