Kuchyně

Jak vybrat dřez do kuchyně

Velkou roli při výběru dřezu hraje druh materiálu, z něhož bude dřez vyroben. Každý materiál má svá specifika – každý má jinou výdrž i vlastnosti. Nerez, keramika či granit jsou jen zlomek toho, z čeho si můžeme vybírat.

Jak vybrat dřez do kuchyně

Nerezový dřez

Výhodou nerezového dřezu je jeho snadná kombinovatelnost s jinými barvami i materiály. Navíc je odolný proti korozi, což je vzhledem ke stylu dřezu s vodou velmi důležitá vlastnost. Nerezový dřez je poměrně pružný, proto nepraská. Dále je odolný i proti vysokým teplotám a chemickým přípravkům. Nejkvalitnější dřezy jsou vyrobeny z chromoniklové oceli. Nevýhodou nerezu je jeho náchylnost k poškrábání.

Granitový dřez

Granitové dřezy jsou oblíbené pro svůj hezký design, ale i praktičnost. Tyto dřezy jsou vyráběné z drceného kamene, pojiva a dalších příměsí. Jejich údržba je jednoduchá, voda na granitovém dřezu nezanechává žádné fleky po uschlých kapičkách vody. Granit je odolný proti poškrábání a je barevně stálý.

Dřez z kompozitu

Kompozitové dřezy jsou levnější alternativou granitových dřezů. Tyto dřezy jsou vyráběny ze syntetického materiálu SMC (sheet moulding composite). Jejich nevýhodou je menší odolnost proti poškození, jinak jsou ale pevné a vzhledově přijatelné.

Jak vybrat dřez do kuchyně

Keramický dřez

Keramické dřezy patří ke špičce, co se týče designu dřezů vůbec. Za možnou nevýhodu můžeme považovat cenu, která je oproti jiným materiálům vyšší. Keramické dřezy jsou odolné proti chemii i vysokým teplotám, jsou pevné, neporézní a jemné na dotyk. Díky lesku tohoto materiálu jde o způsob, jak mít svoji kuchyni vzhledově čistší a elegantnější.

Přírodní a tvrzený kámen

Dřezy z přírodních kamenů patří k těm nejdražším. Hotoveny jsou zejména na zakázku, každý dřez je vzhledem k použití přírodních materiálů naprostý originál. Kvalitu dřezu lze zvýšit použitím speciální impregnace. Dřezy z tvrzeného kamene jsou vyráběny z písku a nadrceného kameniva, které je spojeno pojivem – například pryskyřicí. Přidáním pigmentů se dosahuje požadovaného lesku, ale i odstínu.

Umělý kámen

Dřezy z umělého kamene jsou oblíbené díky své flexibilitě a měkkosti během své výroby. Díky své ohebnosti lze vytvořit dřezy různých tvarů, dřez lze vylisovat přímo do pracovní desky. Materiál je nenáročný na údržbu, je hezky lesklý, ale bohužel náchylnější k poškrábání.

Zdroj: pexels.com

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *