Reklama

Kuchyně bez dřezu? …. Těžko

22.12.2009 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Přestože se to nejspíš na první pohled nezdá, i v době automatických myček nádobí patří kuchyňský dřez k těm částem inventáře, které jsou nepostradatelné. Některé ze studií kuchyňského provozu dokonce tvrdí, že u dřezu trávíme v průběhu kuchyňských prací celých 60 % času. Přestože k mytí nádobí se používá stále méně, v běžném provozu se bez něho prostě neobejdeme – to je jisté.

Kuchyně bez dřezu? …. Těžko
Reklama

Důležitá je přitom nejen jeho velikost a kvalita zpracování (materiálu, parametrů atd.), ale samozřejmě také umístění v dispozici kuchyně a umístění v závisosti na ergonomii, neboli potřebách konkrétního uživatele. Dřez umístěný příliš hluboko (nebo naopak vysoko) v kuchyňské pracovní desce nám bude působit nemalé potíže a při jeho užívání nás budou bolet buď záda, nebo paže. Umístíme-li dřez na opačnou stranu kuchyně, než máme pracovní desku a sporák, přiděláme práci sami sobě. Neustálé přebíhání, otáčení se a přenášení ze strany na stranu nás nejen unaví, ale také přidá práce s pozdějším úklidem pokapané podlahy. Praktické jsou dvojdřezy s odkapávačem, případně s částí určenou přímo k omývání zeleniny a ovoce před následnou úpravou. Dvojdřez poslouží dobře i k odložení nebo osychání jednotlivých kousků nádobí – přestože totiž máme myčku, velmi často jen narychlo opláchneme třeba jednotlivou skleničku, nůž, se kterým právě pracujeme nebo zašpiněné krájecí prkénko.

Nedílnou součástí dřezu je také baterie, případně u moderních typů ovládání výpustě dřezu, abychom nemuseli rukou sahat do zašpiněné vody. Baterie by automaticky měla být pohyblivá a dosahovat do obou částí dvojdřezu. Velmi praktickým a atraktivním doplňkem jsou výsuvné „sprchy“ (hlavice) na umývání zeleniny nebo opatřené kartáčem přímo na mytí nádobí.
Na závěr nelze než podotknout, že každý dřez by měl být kvalitně a dobře usazený (aby nám za něj nezatékalo a kolem hran se nedržela obtížně čistitelná špína). Také odpad a odtok by měl fungovat stoprocentně. Není tedy od věci, pozvat si na kvalitní usazení dřezu profesionály.

Foto Kludi, Schock

Reklama
Reklama

Související články

Chladnička na víno? Ne, skutečná vinotéka!

22.10.2019 | Kuchyně

Dopřejte vínu to nejlepší prostředí! Skladujte jej ve vinotéce! Odmění se vám nejenom skvělou chutí! Celý článek

9 věcí, které by vám v nové kuchyni neměly chybět

17.09.2019 | Kuchyně

Konečně jste si zařídili nové bydlení a máte před sebou vybavování své první, zcela vlastní kuchyně? Tak to pochopitelně už víte, že se stoprocentně… Celý článek

Jak vybavit kuchyni v malém bytě?

02.09.2019 | Kuchyně

V kuchyni potřebujeme mít dostatek pracovního prostoru, dostatek úložného prostoru na nádobí a uskladnění potravin a samozřejmě také prostor na… Celý článek

Kuchyňské zóny aneb způsob, jak si usnadnit práci v kuchyni

02.07.2019 | Kuchyně

Kuchyň patří k jednoznačně nejnavštěvovanějším prostorům každé domácnosti. Abychom si čas strávený zde při vaření co nejvíce zpříjemnili, měli bychom… Celý článek

Reklama
Reklama