Kuchyně

Kuchyně bez dřezu? …. Těžko

Důležitá je přitom nejen jeho velikost a kvalita zpracování (materiálu, parametrů atd.), ale samozřejmě také umístění v dispozici kuchyně a umístění v závisosti na ergonomii, neboli potřebách konkrétního uživatele. Dřez umístěný příliš hluboko (nebo naopak vysoko) v kuchyňské pracovní desce nám bude působit nemalé potíže a při jeho užívání nás budou bolet buď záda, nebo paže. Umístíme-li dřez na opačnou stranu kuchyně, než máme pracovní desku a sporák, přiděláme práci sami sobě. Neustálé přebíhání, otáčení se a přenášení ze strany na stranu nás nejen unaví, ale také přidá práce s pozdějším úklidem pokapané podlahy. Praktické jsou dvojdřezy s odkapávačem, případně s částí určenou přímo k omývání zeleniny a ovoce před následnou úpravou. Dvojdřez poslouží dobře i k odložení nebo osychání jednotlivých kousků nádobí – přestože totiž máme myčku, velmi často jen narychlo opláchneme třeba jednotlivou skleničku, nůž, se kterým právě pracujeme nebo zašpiněné krájecí prkénko.

Nedílnou součástí dřezu je také baterie, případně u moderních typů ovládání výpustě dřezu, abychom nemuseli rukou sahat do zašpiněné vody. Baterie by automaticky měla být pohyblivá a dosahovat do obou částí dvojdřezu. Velmi praktickým a atraktivním doplňkem jsou výsuvné „sprchy“ (hlavice) na umývání zeleniny nebo opatřené kartáčem přímo na mytí nádobí.

Na závěr nelze než podotknout, že každý dřez by měl být kvalitně a dobře usazený (aby nám za něj nezatékalo a kolem hran se nedržela obtížně čistitelná špína). Také odpad a odtok by měl fungovat stoprocentně. Není tedy od věci, pozvat si na kvalitní usazení dřezu profesionály.

Foto Kludi, Schock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *