Kuchyně

Materiálů co hrdlo ráčí

Naše nároky na užitné vlastnosti materiálů v interiéru vycházejí vždy z požadavků, které na ně klademe. V kuchyni je to především snadná údržba, tedy omyvatelnost, odolnost proti otěru a mechanickému poškození, barevná stálost a v neposlední řadě také uspokojivý estetický dojem.

Pracovní deska: Odolnost na prvním místě

Bez ohledu na materiál, který pro kuchyňskou desku zvolíme, je třeba pamatovat na obecně platné zásady. Pracovní deska by měla být na spodní skříňky osazena tak, aby přesahovala jejich líc alespoň o dva až tři centimetry. Pokud postavíme spodní skříňky dále od zdi, můžeme použít pracovní desku větší hloubky než standardních 60 cm a získat tím další odkladní prostor, který nezmenší pracovní plochu. „Dutý“ prostor za skříňkami lze navíc využít pro rozvod vody, plynu a elektrických kabelů. Přechodová lišta mezi pracovní plochou a stěnou by měla mít maximálně jednoduchý profil, kvůli snadné čistitelnosti, nejlépe z jediného kusu. Z hlediska údržby a hygieny je ideálním řešením náběh jako součást pracovní desky z vhodného materiálu jako je například Corian.

Nejběžnějším a velmi praktickým materiálem pro pracovní desku v kuchyni je dřevotřísková, dřevovláknitá nebo překližková deska různé tloušťky potažená laminem. Laminované desky jsou snadno dostupné v nepřeberném množství dezénů a barev, přední hrana může být zaoblena, případně zvýrazněna kontrastním okrajem. Výhodou je kromě nízké ceny odolný povrch (přesto pro krájení potravin používejme raději prkénka) a možnost kombinace s lištou stejného dezénu.

Variantou pro milovníky přírodních materiálů a životního stylu je pracovní deska z dřevěného masivu, nejčastěji z tvrdých dřev – buku, dubu, javoru nebo teaku. Cena za pořízení takové desky je minimálně dvakrát vyšší, estetický dojem však tomu odpovídá. Výhoda tohoto ekologického materiálu je v náročném a vlhkém kuchyňském provozu současně její nevýhodou. Přírodní dřevo je náchylné k poškození: obarvení potravinami, navlhnutí a objemovým změnám, poškrábání, popálení horkými předměty. Povrchovou úpravu voskem nemohu doporučit právě z těchto důvodů, odolnější povrch získáme lakováním.

Oblíbeným povrchem pracovní kuchyňské desky v zahraničí je keramický obklad. Lépe než běžné obkladačky nám poslouží speciální odolné prvky nebo přímo podlahové dlaždice. Přední hranu vytvoří dlaždice se zaoblenou hranou, obklad lze také vsadit do kovového nebo dřevěného rámu. Výraznou nevýhodou tohoto povrchu však zůstává údržba spar, které se zanášejí a časem tmavnou, proto nikdy nevolme bílou spárovací hmotu. Pro jejich čištění se používá ostřejší kartáček v kombinaci se speciálním čisticím přípravkem. Spárovací tmel by měl být v každém případě vodotěsný, aby voda z povrchu neprosakovala pod dlaždice. Pokud nám na desku upadne něco těžkého a dojde k jejímu uštípnutí nebo prasknutí, výměna poškozeného prvku je velice obtížná. Výhodou je odolnost proti zvýšeným teplotám a především zajímavý povrch, který koresponduje s obkladem na stěnách a podtrhuje rustikální atmosféru kuchyní venkovského charakteru.

Kamenná pracovní deska vnese do vaší kuchyně dojem luxusu a originality. Zpracování a členění kamenné desky se provádí vždy přesně podle požadavků zákazníka. Do kuchyně není vhodná povrchová úprava s vysokým leskem kvůli náročnější údržbě, naopak lze doporučit impregnaci přípravkem proti nasákavosti vlhkosti a mastnoty. Jedinou nevýhodou kamene je tepelná vodivost – při dotyku s lidskou pokožkou je pocitově chladný – a do jisté míry také vyšší pořizovací cena.

Kombinací dobrých vlastností přírodního kamene a moderních technologií vzniká materiál téměř neomezených možností: umělý kámen. Kombinací přirozených a uměle dodaných vlastností výsledný materiál dokonale splňuje zásadní požadavek na pracovní plochu – snadnou údržbu. Kromě toho je umělý kámen teplejší na dotek nežli přírodní, odolný proti vysokým teplotám a obarvení, výsledně prakticky nezničitelný.
Mezi posledními trendy vybavení kuchyní se objevují technicistní interiéry, svou strohostí a volbou materiálů připomínající spíše vývařovny hromadného stravování nežli centrum rodinného života…

Výhodou nerezového plechu je samozřejmě snadná údržba z hlediska hygieny. Hladký nenasákavý materiál beze spar lze dobře udržovat v čistotě, ovšem už ne tak snadno v esteticky uspokojivém stavu. Sebemenší kapka a tahy houbičkou při stírání zůstávají po zaschnutí viditelné, pokud není plocha vytřena do sucha. Tento nepříznivý efekt lze omezit nahrazením leštěného nerezu broušeným, ale například otisky malých dětských dlaní budou viditelné i na takto upraveném povrchu. Kromě toho se jedná o studený materiál, jak při styku s pokožkou, tak pocitově. Proto je tento materiál nevhodný všude tam, kde je kuchyně součástí jídelny nebo obytného prostoru.

Obklad nad linkou: Harmonie, nebo kontrast

Při volbě materiálu na stěnu nad kuchyňskou linkou můžeme navázat materiálem, který jsme zvolili pro pracovní plochu, nebo ji doplnit jiným materiálem a vytvořit tak záměrně kontrast. Kromě osvědčené kombinace laminované desky s dezénem dřevěného povrchu a keramického obkladu světlé, béžové barvy se nabízí nepřeberné množství dalších řešení.

Nejoblíbenějším materiálem pro obklad stěny nad kuchyňskou linkou je již mnoho let keramický obklad. Jak ale ze široké nabídky vybrat vhodný rozměr a barvu? Pokud máme zvolenou podlahu, je dobré na ní navázat v barevnosti. Mnozí výrobci nabízejí ucelené řady s různými velikostmi dlaždic i obkladaček stejného tónu i dezénu včetně doplňkových speciálních prvků.

Při výběru velikosti obkladačky platí stejné pravidlo jako u podlahové krytiny: s rostoucím rozměrem ubývá pracnosti a spar, které se hůře čistí. S ohledem na plochu, která se obkládá a je přibližně vysoká pouhých 50 cm, lze obecně doporučit menší rozměry obkladaček. V nabídce jsou módní dlaždice se vzhledem keramické mozaiky, jejichž povrch tvoří mnoho menších prvků s falešnými spárami. Šetří tak pracnost a usnadňují údržbu, jsou nabízeny ve světlých jemných tónech a působí velmi křehce.

Velice zajímavě vypadá mozaika ze střepů rozbitých keramických dlaždic. Její předností je jedinečnost a neopakovatelnost, možnost volby barev a jejich množství v celé ploše. Nevýhodou je vyšší pracnost a nutné dozorování obkladačských prací. Pro tento typ obkladu je obtížné vytvořit kladecí plán a proto je ideálním řešením pro kutily, kteří si obklad provedou sami, přesně podle vlastních představ.
Vedle klasických keramických obkladaček je dnes na trhu k dostání také skleněná mozaika nebo větší skleněné obkladové prvky. Sklo nabízí zajímavé optické efekty v široké barevné škále a pokud v kuchyni s oblibou používáme barevné sklenice, mísy, nebo nádobí, je skleněná mozaika jistě zajímavou alternativou.

Dřevěná deska připevněná na stěnu nad kuchyňskou linkou vhodně doplní pracovní plochu z masivu. Je třeba opět pamatovat na kvalitní povrchovou úpravu a dále zvážit materiál pro kuchyňská dvířka včetně barevnosti. Při použití masivního dřeva i na svislé plochy v kuchyni doporučuji kombinaci dvou barevně odlišných materiálů.

Při volbě nerezové pracovní desky je možné její doplnění nerezovým plechem také na stěně. Stěnové panely lze výhodně doplnit programy pro uložení a zavěšení kuchyňského náčiní, zabudovaným osvětlením apod.

Ačkoliv jsou dnes tapety na trhu zastoupeny v nepřeberném množství dezénů a barev i v omyvatelném provedení, jejich použití v kuchyni s ohledem na náročnost provozu nemohu doporučit. Lze je akceptovat pouze jako provizorní řešení.

Kuchyňská dvířka: Variabilita bez hranic

Nejpoužívanějším materiálem pro kuchyňská dvířka je opět deska s lamino povrchem. Výhodou je především množství dezénů, mezi nimi pak také vzory velice blízké přírodnímu dřevu, omyvatelnost, tvarová stálost a především cenová dostupnost. Samozřejmostí jsou zaoblené hrany, které se dobře udržují v čistotě a jsou tvarově velmi zajímavé. Tyto desky mohou být hladké i s profilací, plné, zasklené, možnosti jsou zde téměř neomezené.

Luxusnější variantou předchozího typu dvířek je povrchová úprava základní nosné desky dýhováním z pravého dřeva, případně mořeného v tónu podle přání zákazníka.

Rustikální kuchyně vyžaduje použití masivního dřeva, nejčastěji s profilovaným povrchem. Vedle typových kuchyní lze volit zakázkové zpracování, dvířka pak nejsou omezena velikostně ani barevně. Lze vybírat z mnoha druhů dřev: buk, olše, dub, bříza, třešeň, ale třeba také ořech nebo jasan a následně je mořit ve zvoleném tónu. Cena je vyšší s ohledem na přírodní materiál a ruční zpracování, záleží na druhu dřeva a míře pracnosti. Současně se složitostí řezby na povrchu dvířek narůstají bohužel vedle nákladů také nároky na údržbu. Výhodou masivního dřeva je nezaměnitelný vzhled a na dotek příjemný, teplý povrch přírodního materiálu. Dvířka jako svislé plochy na rozdíl od pracovní desky a obkladu stěny nad linkou nejsou tolik mechanicky namáhána a použití masivního dřeva je proto vhodnější právě na tuto část kuchyňské linky.

Možností, jak zlevnit kuchyni z masivního dřeva, je kombinace levnějšího korpusu skříněk z laminovaných desek s masivními dvířky, pozor však na kontrasty obyčejného bílého lamina typizovaných korpusů s ušlechtilým dřevem. Je vhodnější lamino korpusy dezénem maximálně přizpůsobit barvě a struktuře pravého dřeva.

Plech se v současné době do kuchyně opět vrací a nerez se uplatňuje také na dvířkách kuchyňských linek, která mohou být otevíravá, posuvná, plná, perforovaná, kombinovaná s lamino deskami nebo skleněnou výplní… Netradiční technicistní vzhled je vyvážen chladem tohoto materiálu a náročnější údržbou.

Příjemným osvěžením mezi plnými horními kuchyňskými dvířky jsou dvířka částečně prosklená nebo celoskleněná. Kromě čirého skla je možné volit sklo s mnoha dezény, sklo pískované, broušené, probarvované. Do rustikálních kuchyní z masivního dřeva se výborně hodí vitráže a ručně malovaná skla. Specialitou je zakázkově vyrobená skleněná výplň do obloukových dvířek rohového prvku.

Mezi další méně časté možnosti zakrytí vnitřních prostor kuchyňských skříněk patří látkové závěsy. Volně řasená textilie výborně podtrhne venkovský charakter zděné kuchyně. Volba barevnosti záleží na našem vkusu, zajímavě působí syté veselé barvy a vícebarevné vzory – kostky nebo přírodní motivy. Způsobů jejich připevnění k dřevěné nebo kovové garnýžce je opět mnoho, atmosféru umocní například obyčejná látková poutka, kroužky z černého kovu nebo tvarované ozdobné žabky.

Oblíbenou variantou posledních let jsou otevřené skříňky bez dvířek, ve kterých je vystaveno varné nádobí. Variantou pro moderně pojaté kuchyně jsou výsuvné drátěné nerez zásuvky, v rustikální zděné kuchyni je úspěšně nahradí hrubé prkenné police. Při volbě tohoto řešení je nutné počítat s tím, že peníze ušetřené za kuchyňská dvířka vynaložíme za vnitřní úložný systém a dále uvážit, jak vzorně se staráme o své nerezové nádobí. Pokud nemáme myčku, utíráme ho po každém mytí natolik pečlivě, aby se mohlo nezakryté zvědavým pohledům v otevřených policích oslnivě lesknout?

Ing. arch. Veronika Kopová

Zajímají Vás aktuální nabídky kuchyní? klikněte zde!

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *