Kuchyně

Montáž dřezu do pracovní desky

Jak na montáž dřezu – vše závisí na jeho typu

Montáž dřezu do pracovní desky však nemusí být nutně nic jednoduchého. A to z toho důvodu, že dnes existuje hned několik různých postupů, a to právě s ohledem na typy dřezu. Ty mohou být klasické, stejně jako moderní granitové. Podívejte se společně s námi na to, jak na montáž dřezu do pracovní desky.

Horní montáž je klasikou

Jedná se o jedno z nejjednodušších a dnes rozhodně také o jedno z nejvíce používaných řešení. Jak probíhá a jak vše funguje? V rámci pracovní desky se vyřízne otvor, do kterého se následně nový dřez vsadí. A to z vrchu. V praxi to funguje tak, že je dřez usazený do již existujícího otvoru v desce. Tento výřez by měl být vždy menší, než samotný instalovaný dřez. Je to dáno tím, že u něho jsou používány okraje, které následně dřez na daném místě jednoduše drží. Po instalaci je dřez umístěn s lehce umístěným okrajem. Pro svou jednoduchost, ale i univerzálnost jde o jedno z nejvíce používaných řešení pro montáži dřezu do pracovní desky. Výhodou je i to, že řez nemusí být až tak úplně přesný, jelikož se jeho podstatná část jednoduše schová pod samotný usazený dřez.

Podobná je přesahová montáž

Druhou cestou, jak na montáž dřezu do pracovní desky, je takzvaná přesahová montáž. Jedná se o postup, který je velmi podobný výše uvedenému. I zde dochází k tomu, že je třeba v pracovní desce vyříznout otvor, do kterého je následně nový dřez vsazen. Od předchozího provedení se tento typ montáže liší hlavně tím, že přesah daného dřezu je mnohem menší a nižší. Jde v podstatě jenom o tloušťku nerezového plechu, která může být pár milimetrů. Z estetického hlediska je toto řešení mnohem zajímavější.

Spodní montáž zaujme vzhledem

Jsou i metody, při které je montáž kuchyňského dřezu do pracovní desky prováděna spodem. I zde je nejprve nutné vyříznout otvor. Následně dojde k tomu, že je samotný dřez do otvoru vsazený nikoliv z horní, ale ze spodní části. Velkým lákadlem tohoto řešení je hlavně to, že samotný okraj dřezu je umístěný až pod pracovní deskou. V praxi toto řešení vypadá tak, že na kuchyňské lince je otvor, v něm je jasně patrné samotná šířka kuchyňské linky a teprve pod ní již začíná samotný dřez. Pokud jde o estetické provedení, je určitě o velmi moderní cestu, když volíme montáž dřezu do kuchyňské desky.

Montáž dřezu do roviny

Jde o řešení, které opět vychází z toho, že je dřez do kuchyňské linky vsazený z horní části. I zde je základním krokem vyříznutí otvoru, do kterého je následně dřez vsazený. Na rozdíl od prvních dvou řešení je však nutné dbát na to, aby byla velikost montážního otvoru přesná a odpovídala i velikosti samotného dřezu. Pokud k tomu dojde, je dřez jednoduše vsazený do daného otvoru, a to tím způsobem, že zde nevznikne jakákoliv nerovnost. Dřez tedy dokonale splyne s pracovní deskou. Na rozdíl od výše zmíněného řešení je toto lákavé hlavně v tom, že dřez nezačíná až pod deskou jako takovou, ale jeho horní část je rovnoměrně s horní částí desky. Z designového hlediska povedené řešení.

Celoplošná montáž je spíše historická záležitost

Na závěr jsme si nechali variantu, kterou je celoplošná montáž. Ta se dnes už příliš nepoužívá. Je postavena na tom, že celý systém dřezu nahradí část pracovní desky, a to jak s ohledem na její délku, tak i šířku. Montáž je univerzální a velmi jednoduchá, ale pokud jde o design, nejedná se zase až tak o dokonalé řešení. I to je důvod, proč se od této metody postupně upouští. Pokud i vy řešíte montáž dřezu do pracovní desky, také raději doporučíme některé z výše zmíněných řešení. Je to dáno tím, že v rámci náročnosti zase není o tolik složitější a pokud jde o design, tak ten je výrazně povedenější, než toto řešení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *