Kuchyně

Na steaky nechoďte s teflonem

Jak se ale kvalitní teflonová pánev pozná? Můžete vyzkoušet test připáleným mlékem: na pánev nebo hrnec rozpálený na asi 180 stupňů nalijte mléko a po jeho připálení vložte pánev pod tekoucí vodu. Škraloup by se měl bez problémů odloučit. Kvalitní pánev má silné dno, případně žebrování, které zajišťuje rozložení tepla po celém dnu. Hrnce s nepřilnavými povrchy je vhodnější zbytečně nepřehřívat, protože se tak snižuje životnost výrobku. Stejně necitlivě působí na povrch obracečky a další pomůcky z kovu, kterou vrstvu teflonu poškrábou.

Pokud ovšem patří do vašeho oblíbeného menu správně připravený steak, vězte, že byste ho neměli připravovat na teflonové pánvi. Zatímco na klasické nerezové pánvi můžete rozpálit olej na více než 200 stupňů Celsia, na teflonu může vysoká teplota způsobit ztrátu původních vlastností. Podobná nebezpečí vznikají hlavně u tenkostěnných pánví, které se musí rozpálit na vysoké teploty, takže hrozí nejen poškození nepřilnavé vrstvy, ale i deformace dna. Při běžném vaření v hrncích můžete počítat s daleko větší životností.

Kromě uvedeného PTFE se v poslední době v kuchyni uplatňují nové povrchy, z nichž většina je konstruována na bázi vypálené keramické vrstvy. Na kovový podklad se nanese vrstva keramiky, do níž se nadzvukovou rychlostí nastřelují částečky titanu. Vzniká tak povrchová vrstva absolutně odolná proti poškrábání a dalšímu mechanickému poškození. Podle toho, kolikrát se keramika vypaluje, liší se nejen cena, ale také životnost výrobku – většinou bývá kolem dvaceti let. Sklokeramika je dokonce tvrdší než příbor, takže pokud náhodou přejedete vidličkou po dně takové pánve, vězte, že jste nepoškrábali pánev, ale otupili hrot vidličky.

Foto Tefal, Vulcano a Girato

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *