Kuchyně

Nadčasová kolekce jemných odstínů

Zpracováno z časopisu Panel Plus

Ačkoliv si nakonec nemáme problém kuchyň vybavit maximem praktických zásuvek, většinou naše první myšlenky jsou „barevné“. Jak ovšem vybrat správnou barvu, která nám nezačne během několika let vadit? Vydrží vůbec lak v průběhu let?

Jednou z nejčastějších příčin rozsáhlejších změn u kvalitních českých kuchyní nebývá po letech oprava nebo výměna, ale změna barvy, dekoru a s tím pak často i související provedení. Abychom nemuseli každých pět let investovat další prostředky do naší kuchyně dle aktuálních módních vln, přišli například designéři Hanák Nábytek s nadčasovou kolekcí jemných odstínů barev.

Emotivní nadčasové odstíny
Výběr ze sedmdesáti odstínů barev a inspirace přírodními strukturami země tak dalo vzniknout zajímavé kolekci devíti jemných barevných odstínů. S ohledem, aby nepodléhaly snadno módním vlnám a přitom aby majiteli přinášely dlouhá léta radost a dobrý pocit. Které to jsou? Například odstín bílá-antik, jasmínové, dark ivory nebo hnědá Vuitton.

Téměř neomezená životnost
Stálost barev a výdrž povrchu v průběhu let je častou otázkou při výběru kuchyně. Zkušenosti u především levných kuchyní hovoří zejména o poškození vlhkem, pokud nejsou uzavřeny ze všech stran, nebo jakýmikoliv změnami teplot. Dobrou alternativou, jak zachovat i „nadčasové barvy“, je nová generace laků Brilliant Shine. Jde o generaci transparentních a pigmentových laků, která má lepší parametry než laky doposud používané. Díky svým vlastnostem mají téměř neomezenou životnost, absolutní odolnost proti vlhkosti a vysokým teplotám a nejvyšší možný stupeň lesku.

Stálost barevného odstínu
Laky jsou po aplikaci velmi tvrdé, mají významně vyšší odolnost proti oděru a odolnost proti vlhkosti a teplotním změnám. Tím lze dosáhnout také stálosti zvoleného barevného odstínu. Zároveň umožňují vytvářet hladké a uzavřené plochy, jsou tedy schopné kvalitně obklopit celý materiál, z něhož jsou nábytkové kusy kuchyně, ložnice, obýváků či šatny vytvořeny. Svůj název Brilliant Shine laky získali díky nejvyššímu možnému stupni lesku, který má až 100 %.

Zahraniční spolupráce
Za vývojem stojí český výrobce Hanák Nábytek, který zapojil do sedmiměsíčního vývoje také italského výrobce laků Sayerlack. Využil k tomu moderní technologie na bázi polyuretanu a dalších materiálů. Jde v současnosti o nejkvalitnější povrchovou úpravu nábytku u nás, ale pravděpodobně i v Evropě. Společnost Hanák nábytek, a. s., tyto laky již sériově využívá od června 2011 a ve zkušebním provozu mají jeho zákazníci velké množství kuchyní doma již od jara. Cenový rozdíl je minimální, i když samozřejmě záleží na množství lakovaných ploch v poměru k ostatním částem požadované sestavy nábytku. Obecně je navýšení lakování pouze o pět až deset procent.

Zvolíme-li tedy do svého bytu nebo domu tu správnou kuchyň, nadčasový odstín barvy nábytku, u něhož víme, že bude ladit s naším interiérem i v průběhu let, kdy se interiér může změnit, nezapomínejme také na kvalitu provedení. Stálost barev, tvaru i jednotlivých kusů nábytku pak může udržet například velmi pevným a kvalitním lakem.

Přečtete si o tématu Rekonstrukce bytu

Text. Aleš Kacl
Foto: archiv firmy Hanák Nábytek
Zdroj: časopis Panel Plus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *