Kuchyně

Nenáročná úprava

Podlaha sálající teplo

Stávající podlahová krytina byla odstraněna a při pokládání nové laminátové podlahy jsme do kuchyně nainstalovali podlahové vytápění. Pod laminátovou podlahu se dnes používám podlahové topení v podobě tenké folie, kterou si může instalovat každý sám. Při pokládce jednotlivých dílů se používá technologie zámkových spojů. Tento typ podlahy je odolný, ale neměl by se příliž máčet vodou, aby nezačal bobtnat.

Všechno hezky klapne

Laminát je cenově dostupný, odolný a příjmený a jeho pozitivních vlastností lze využít jak na podlaze, tak i na obkladu stěn.

Pokud v hledáte kvalitní obývací stěny, podívejte se na naši nabídku.

Pracovní deska a obložení

„Technickou“ část kuchyně doplnila myčka nádobí a další spodní skříňka, takže tvoří souvislou linku. SPojuje ji nová pracovní deska s integrovaným dřezem a sporákem. Instalatér provedl odpovídající úpravu odpadu a přívodu vody. Změnil se i typ baterie, která byla původně nástěnná. Až následně jsme se pustili do obložení stěny za celou kuchňyskou linkou.

Jestliže si chcete ušetřit práci s odstaňováním obkládaček a lepením nových, můžete použít mnohem jednodušší obložení stěny laminátem.

Místo obkládaček upravuje stěnu za linkou laminát s dekorem dřeva. Nad obložením je upevněna dřevotřísková deska s tvrzenou povrchovou úpravou, která slouží jako polička a současně základna pro vestavné bodové reflektrory. Baterie je přemístěna k novému dřezu. Je možné ji nechat i na zdi – stačilo by prodloužit vývody skrz otvory v laminátových panelech.

S novými perspektivami

Jídelní kout se posunul doleva a volné místo u zdi zaujal konzolový stolek, jehož desku jsme vlastnoručně opracovali. Můžete si ji ovšem vyrobit z dřevotřísky, kterou natřete speciální barvou. „Dřevěný“ rám s tabulí vyhotovíte následovně: uřízněte cutterem pruhy z PVC a nalepte je na tabuli. Nemusí to být dokonalé, aby byl vzhled „starodávné“ tabule autentický. Dosavadní závěsy nahradily dřevěné žaluzie, místo tělesa ústředního topení vyhřívá místnost podlahové topení.

Jídelní stůl s pohodlným sezením

Z lavice jsme odmontovali rohový díl, čímž se celý prostor uvolnil, a získali jsme tak více místa. Lavice je nyní natřena na bílo, volné polštáře potaženy novou látkou. Spousta dalších jednotlivých polštářků z lavice dělá vlastně pohovku. V bazaru jsme zakoupili také dva stoly. Z jednoho jsme použili nohy, z druhého desku – ta je samozřejmě také nově natřená. Jídelní kout doplňuje pohodlné ratanové křeslo a dvě židle s vlastnoručně ušitými sedáky. Dvě výškově nastavitelné lampy zajišťují více světla a neoslňují při stolování.

Dekorace a informace

Hlavní část kuchyňské linky prodělala několik zkrášlujících změn. Na spodní skříňky umístil náš designér novou pracovní desku, která koresponduje s druhou částí linky a dřezem a sporákem (viz. výše), a nezvzhlednou zadní stěnu výklenku za linkou odstranil, aby hezky vynikla modře natřená stěna. Nápaditým prvkem jsou „etikety“ vyrobené z koláčových forem a připevněné na dveře vrchních dvířek. Jejich dno můžete polepit černou folií (d-c-fix) nebo natřít barvou na školní tabule a nakreslit na ně příslušné symboly. Když upevníte formy lepící páskou na zrcedla, můžete je podle potřeby zase sundat. Jako alternativu lze použít magnetickou nástěnku.

Dekorace a informace

Praktický tip jak postupovat, aby byl výsledek perfektní

Základní nátěr

Všechny stěny nejdříve natřete světle modrou barvou. Zeď za jídelním koutem je až na 40 cm široký pruh pod stropem vymalována tmavším odstínem. Vrchní okraj i boční zdi nejdříve oblepte lepicí páskou. A nezapomeňte si zakrýt podlahu!

Oblepení

Po zaschnutí základního nátěru nalepte na zeď vodorovně malířské lepící pásky – přibližně 13 sm od sebe, což zhruba odpovídá šířce obkladových prken. Před natíráním vypněte elektrický proud a odmontuje kryty zásuvek a případně i vypínačů.

Lazura

Bílou nebo metalickou stříbrnou barvu zřeďte vodou, trochu této barvy naberte na na široký štětec a naneste tak, aby prosvítal základní nátěr. Natírejte vždy jen v jednom pruhu, když přetáhnete přes lepící pásky, nevadí – výsledek bude víc připomínat obložení jednotlivými dřevěnými prkny

Dokončení

Jakmile lazurovací nátěr zaschne, velice opatrně stáhněte malířskou lepící pásku. Tmavší proužky, které se tak objeví, představují spáry mezi „prkny“ obložení. Pak znovu namontujte kryty zásuvek a vypínačů a můžete zapnout elektrický proud.

Náš útulný byt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *