Kuchyně

Peču si a nevím jak

Recept je jednoduchý – pořiďte si tak zvanou receptovou troubu. Vložíte připravené suroviny do jejích útrob a pak už jen čekáte, až se jídlo samo připraví. V praxi to znamená, že kuchař, pokud lze v souvislosti s tímto spotřebičem mluvit o člověku jako o kuchaři, pouze zamíchá těsto, okoření maso a vloží jej do pekáče, maximálně pečeni podlije. O všechno ostatní se postará chytrá trouba.

Reguluje teplotu podle potřeby, což oceníte zejména při přípravě masitých pokrmů, kde je nutné zpočátku péct při vyšší teplotě. Tak se uzavřou póry zabraňující úniku lahodných šťáv, bez nichž by maso bylo po tepelné úpravě suché. Teprve potom dochází k pozvolnému propékání doměkka. Světelný nebo zvukový signál obsluhu upozorní, že má maso podlít. A když se rozhodnete pro přípravu moučníku, jeho upečení není o nic složitější. Trouba po vás bude chtít jen vložit těsto na pekáči a ostatní už nechte na ni.

Hlavně nebuďte zvědaví a neotvírejte dvířka přístroje dřív, než spotřebič oznámí konec pečení. Narušili byste totiž vnitřní podmínky v troubě a ta by pak nemohla vyhodnotit stav „upečenosti“ vaší dobroty. Péct s tak zvanou receptovou troubou zvládne opravdu každý, navíc k ní výrobci většinou dodávají i kuchařky, které vaše mizivé kuchařské schopnosti povýší na mistrnou úroveň.

FOTO: BOSCH, CANDY, GORENJE, MIELE, WHIRPOOL

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *