Kuchyně

Stolování na úrovni: Jak udělat na návštěvy ten správný dojem?

Prostřete správně

Ano, každý kousek nádobí má na stole své správné místo. Nesprávné použití a rozmístění příborů je pořádné společenské faux-pas a pokud očekáváte důležitou návštěvu, není radno takovou věc podcenit.

Každý chod má mít samostatný příbor a rozmístění příborů by mělo odpovídat pořadí chodů směrem k talíři. Chystáte večeři zahrnující polévku, hlavní chod, salát a dezert? Postupujte následovně: nůž je na pravé straně talíře a jeho ostří směřuje směrem dovnitř, vedle něj patří lžíce a na levou stranu talíře zase vidlička na hlavní chod. Vedle této vidličky patří druhá menší vidlička na salát. Lžička na dezert patří nad talíř.

Tip: Samozřejmostí by měla být také sladěná jídelní sada. Každý stolovník by měl mít stejný talíř i skleničku. Nemáte dostatek stejných talířů? Tak to rychle napravte! Sady nádobí, talířů, skleniček a dalších kuchyňských nezbytností dnes pořídíte za rozumné peníze online. Mrkněte třeba na vetroshop.cz. Do kurzu se opět vrací smaltované nádobí – to tam pořídíte také.

Na co si dát pozor?

  • Slavnostní atmosféru vytvoříte pomocí svícnu uprostřed stolu, kde by se měla nacházet také solnička s pepřenkou a dalšími dochucovadly.
  • Nezapomeňte ani na ubrousky – zvolit můžete elegantní bílé textilní nebo papírové. Pokud sáhnete po papírových ubrouscích, zvolte raději dražší a klidně barevnou variantu, která bude ladit se zbytkem dekorace.
  • I když příbor rozmístíte správně a stůl stylově nazdobíte, šmouha nebo dokonce špatně umytý otisk rtů na skleničce vám vše pokazí. Takže než stůl prostřete, nádobí i příbory pečlivě vyleštěte.
  • Při jídle nikdy neopírejte lokty o stůl. Lokty držte u těla a ruce k jídlu nepoužívejte. Výjimku tvoří drůbeží maso s kostí, případně mořské plody – klidně si rukama pomoci můžete.

A jste připraveni!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *