Kuchyně

Jak vybrat kuchyň pro malou nebo velkou rodinu? Záleží na barvě i na šuplících

Když si na oběd zvolíte špatnou restauraci, už se tam příště neukážete. Pokud ovšem podobnou chybu učiníte s kuchyní, tak jednoduše to nepůjde. S nábytkem a spotřebiči budete žít spoustu let. Proto se vyplatí věnovat výběru nábytku do kuchyně velkou pozornost. Jak si ho správně ušít na míru? Zaměřili jsme se na čtyři skupiny lidí. Vžijme se do jejich kůže.

Jak na kuchyň pro velkou rodinu

Na začátku dne připraví svačiny, vypraví děti do školy, jde do práce, vyzvedne ratolesti, odveze na kroužky, uklidí, uvaří a výčet zdaleka není kompletní. Matka, která má na starost větší rodinu, si příliš neodpočine. Je ráda za každou vteřinu, kterou ušetří. V tom jí může pomoci i uspořádání kuchyně. Konkrétně model „kuchyňského trojúhelníku! O co se jedná?

Jde o součet stran tří hlavních bodů kuchyně, tedy ledničky, sporáku a dřezu. Optimálně by se obvod obrazce měl pohybovat okolo 6 metrů, velká rodina s větším počtem skříněk a spotřebičů s tím vždy bojuje. V žádném případě ovšem rozměr nesmí překročit 7,5 metru, jinak se osoba, která připravuje jídlo, uběhá.

Hospodyňka také ocení, když nebude muset každých pět minut něco uklízet. Život jí usnadní třeba leptané sklo, na němž neulpívají otisky prstů (upatlaných dětí, ale ani zlodějů) nebo hladké skleněné obklady za linkou. Ty na rozdíl od dlaždiček nemají spáry, a tak se lépe udržují. Mohly by mít oranžovou nebo žlutou barvu, ty podporují komunikaci, takže si rodina bude při jídle hezky povídat.

 

Kuchyně pro mladý pár. Jak na ni?

Žijí zdravě, sportují, vyrážejí do přírody, doma ale mají rádi prvotřídní servis a nebrání se nejnovějším technickým vychytávkám. Kromě funkčnosti kuchyně je pro ně velmi důležitý i vzhled. Dlouho si lámou hlavu nad převažující barvou linky. Líbí se jim odvážnější červená, ale ta dráždí a nutí k hádkám, což na začátku vztahu rozhodně nechtějí.

Pracovní plocha by v ideálním případě měla mít rozměry asi 70 na 120 centimetrů, oni však potřebují víc. Rádi by totiž měli pořád po ruce všechny ty báječné vymoženosti: odšťavňovač na čerstvé domácí džusy i rýžovar, aby se žádný druh oblíbené přílohy už nikdy nepřipálil ani nelepil. Prostor pro pracovní plochu se podaří ušetřit například při použití sklápěcí desky na stěnu místo klasického jídelního stolu. Do všech šuplíků a skříněk přijde systém kování CLIP TOP. Ten zabrání, aby se ráno partner vzbudil kvůli hluku z kuchyně.

 

Jak vybrat kuchyň pro úspěšného muže

Snídaně: něco rychlého v autě, oběd: z krabičky z podniku přes ulici, svačina: nestíhá, večeře: pracovní v restauraci. Doma toho moc nestíhá, takže kuchyně by měla být spíš stylovým módním doplňkem bytu, kde se dá připravit nějaký ten toast a odpočinout po náročném dnu. Tomu nejlépe napomáhá převládající modrá barva.

Trouba? Ekonomicky nerentabilní zbytečnost! Stačí dvouvařič a hlavně mikrovlnka a toustovač. Žije převážně sám, takže valný smysl nemá ani jídelní stůl. Ten může nahradit třeba barový pult nebo kuchyňský ostrůvek, který vedle toho slouží i jako pracovní deska (pro náročnější kuchtíky ale pracovní deska na ostrůvku nepředstavuje dobré řešení). Hlavní je, aby od něj bylo dobře bylo vidět na televizi. Když si bude při sledování hokejového přenosu s kamarády dělat sendvič nebo půjde do ledničky pro pivo, nesmí mu utéct ani jeden gól.

 

Co do kuchyně pro seniory?

Mnozí zástupci nejstarší generace mají tendenci hromadit zásoby (co když zase přijde válka), takže potřebují prostornou spižírnu. Kromě toho by ale mělo všechno jít hladce. Šuplíky by měly být opatřeny ložiskovými pojezdy umožňující velmi snadné vysunutí i zásuvky plné těžkých věcí. Nad pracovní deskou musí být velké světlo v každé kuchyni, v té pro seniory se hodí ho ještě doplnit několika menšími, aby na všech částech linky panovaly optimální světelné podmínky.

Dřez by se měl nacházet ve stejné nebo nižší výšce než sporák, to aby se z plotny odstavený hrnec plný vody nemusel při cestě do dřezu pracně nadzvedat. Vůbec celá linka může být nižší než standard 90 centimetrů.

Ať už si kuchyň vybavuje kdokoliv, měl by popřemýšlet, zda nebude lepší si ji přizpůsobit sobě na míru a nespokojit se s předem připraveným řešením z obchodu. Kuchyně na míru se mohou vypořádat i s malým nebo netradičně dispozičně řešeným bytem.

Na vzniku článku se podílela společnost Stylishrooms. S její pomocí můžete nejen naplánovat nové uspořádání kuchyně

 

Přečtěte si další velmi podobné články na webu obydleni.cz:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *