Nové hnízdo

Kupujete byt v Praze? Metr čtvereční vás vyjde i na 70 000

Ceny pražských nemovitostí rostou

Hypotéky jsou stále levné, a přestože od loňského roku vstoupil v platnost zákon, který omezuje 100 % hypotéku, lidé si stále půjčují. Poptávka po bytech převyšuje nabídku, takže si developeři a prodejci mohou dovolit zvýšit cenu nemovitostí o několik procent. Průměrný byt o metráži 72 metrů čtverečních přijde v české metropoli na neuvěřitelných 4,8 milionů korun. Průměrný Pražan s platem 34 000 Kč se většinou zadluží na 30 let, než hypotéku splatí.

Jednejte rychle, bytů v Praze ubývá

Za všechno přitom může obrovský zájem o nemovitosti. Průměrná cena nového bytu překročila v Praze 70 000 Kč za metr čtvereční. Ve stejném období se zvýšily také nájmy. Pokud kupujete investiční byt se záměrem dále ho pronajímat, musíte dobře počítat. Jelikož bytů v lukrativních lokalitách začíná být nedostatek a jejich pořizovací cena stoupá, s koupí neotálejte. Nejžádanějšími nemovitostmi stále zůstávají byty 1kk a 2kk s dobrou dopravní dostupností, nejlépe v docházkové vzdálenosti od stanice metra.

Investujte peníze do starší zástavby

Nejoblíbenějšími lokalitami zůstávají Vysočany, Střížkov, Stodůlky a Holešovice. Velký zájem je také o byty v Karlíně, na Smíchově a na Pankráci. Nemusíte hledat pouze novostavby. Skvělé vám poslouží také starší byt. Ten pořídíte za mnohem nižší cenu. Metr čtvereční ve starší zástavbě vás v průměru vyjde na 66 000 Kč.  Počítejte ale s tím, že ho budete muset zrekonstruovat a výnos z pronájmu bytu bude o něco nižší než u novostavby.

V menších městech se nájmy tolik neliší

Neomezujte se pouze na nemovitosti v Praze. Investiční byt, který vám vydělá hledejte také mimo metropoli. Ceny v menších městech se pohybují v řádech stovek tisíc a ceny pronájmů nejsou o tolik nižší než ve velkoměstě. Návratnost vaší investice bude lepší. Abyste investovali dobře, musíte danou lokalitu co nejlépe znát. Nezapomínejte, že správa pronajímané nemovitosti s sebou nese pravidelné kontroly, opravy závad a jednání s nájemníky. Z toho důvodu vybírejte lokality, které pro vás nebudou daleko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *