Nové hnízdo

Kupujete dům? Nejlepším způsobem, jak financovat koupi nemovitosti, je využít hypoteční úvěr

Finanční trh nabízí více způsobů, jak můžete pořízení bytu či domu financovat. Podíváme se na to, který je jak výhodný a pro který je nejvhodnější rozhodnout se, abyste nakonec nelomili ruce nad hlavou.

Zlatá střední cesta – stavební spoření a z něj poskytnutý úvěr

Stavební spoření má založená velká část mladé populace, ale také lidé starší, kteří tímto způsobem své peníze zhodnocují. Nejde o největší zhodnocování, jaké je na našem trhu k dostání, využívat můžete i spořicí účet. Ze stavebního spoření si můžete během trvání spoření vyřídit překlenovací úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření. Abyste o něj však mohli požádat, musíte mít sjednáno stavební spoření, nějakou dobu je nutné spořit a docílit 35% – 40% cílové částky.

Velkou předností tohoto typu financování nákupu nemovitosti je, že budete mít garantovanou výši úročení po celou splácení. Nehrozí tak nepříjemné navýšení úroku, váš finanční rozpočet bude nastaven na dlouhou dobu.

Jak bydlení rozhodně nefinancovat?

Jestliže chcete na úrocích přeplatit co nejméně, rozhodně si nepořizujte dům nebo byt prostřednictvím spotřebitelského úvěru. Tímto způsobem je vhodnější financovat nákup vybavení, ale ne nemovitosti samotné. Jestliže byste sáhli po nejméně výhodném spotřebitelském úvěru, přeplatit byste mohli až 60%. Nevýhodu představuje i omezená doba splatnosti, což znamená, že se mohou splátky dostat „hezky“ vysoko. Výhodu ale také najdeme: na vyřízení spotřebitelského úvěru často nepotřebujete ručitele, a to i při úvěrech do výše půjčky 500 000 Kč. 

Nejvhodnější způsob představuje hypoteční úvěr

Jestliže se o způsoby pořízení bydlení zajímáte, možná už jste si všimli oblíbenosti hypotečních úvěrů. Je to především z toho důvodu, že dnes nabízí peníze za velmi nízké úrokové sazby. Je však potřeba být ve střehu, jde totiž o období, kterému se říká „fixační období“. Bývá z pravidla 1, 3, 5 či 10 let a po jeho uplynutí nám banka nabídne nové podmínky, za kterých bude úvěr pokračovat. Je na nás, jestli na ně přistoupíme, nebo oslovíme jinou banku, a budeme poptávat výhodnější financování. Tomuto způsobu se říká refinancování. Pokud však máte dostatek svých finančních prostředků, můžete úvěr předčasně splatit. 

Půjček na bydlení je vícero, proto je dobré pečlivě zvažovat, která je nejvýhodnější a nejvhodnější právě pro vás. Využívejte finančních poradců i srovnávačů, kterých je na internetových stránkách dostatek. Dny či týdny porovnávání se vám mohou finančně velmi vyplatit, úspory mohou být i několik desítek či set tisíc korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *