Obklady a dlažba

Pokládka dlažby v koupelně vyžaduje pečlivou přípravu – jak si s ní poradit svépomocí?

Zakoupenou dlažbu si zkontrolujte

Výběr dlažby ovlivňují i další okolnosti. Nezapomeňte na to, že se vám musí i líbit. Nic nezkazíte s dlažbou imitující kámen, ale trendy přejí i méně běžným dekorům – v regálech obchodů najdete imitaci dřeva nebo kovu.

Před pokládkou zkontrolujte, jestli je celá série dlažby v jedné šarži. Tu najdete na jednotlivých baleních. Jestliže je více než pět kachlí ze sta rozdílných, dlažbu reklamujte. U podlahové krytiny do koupelny se zaměřte na voděodolnost.

Nepodceňte přípravu podkladu

Kvalitu a životnost pokládky určuje povrch, na který krytinu ukládáte. Povrch zbavte prasklin a nerovností. Nespoléhejte se na zdánlivě rovný beton, ale podlahu vyrovnejte nivelační hmotou.

Práce s vyrovnávací hmotou vyžaduje zručnost a rychlost. Pro její míchání si pořiďte dostatečně velké vědro a silné míchadlo. Se správným výběrem nářadí vám poradí půjčovna nářadí, ve které si potřebné nástroje můžete i pronajmout.

Dokonalá spára probíhá celou místností

Domácí řemeslníci obvykle podcení přípravu a rozměření dlažby před pokládkou. Dostatečnou pozornost věnujte spárám. Správně rozvržené spáry ucelí povrch a nenarušují estetiku.

Nejprve vypočítejte šířku spáry, kterou určuje velikost povrchu a složení dlažby. Tu napojte na již probíhající spoj dvou kachlí ve stěně. Spáry můžete nechat proběhnout i napříč několika pokoji. Nezapomeňte na jejich rozměření ve členitých místnostech, kde na sebe musí navazovat.

Míchejte jen tolik lepidla, kolik spotřebujete

Podklad máte připravený, spáry rozměřené a je načase se vrhnout na pokládku dlažby. Předem si sežeňte řezačku dlažby nebo brusku s diamantovým kotoučem. Tu mívají ve své nabídce firmy, které zajišťují pronájem stavební techniky.

S pokládkou začněte od rohu místnosti a na konci dlažbu doplňte přířezy. Na podlahu naneste zubatou stěrkou lepidlo, na něj položte kachli, povrch vyrovnejte gumovou paličkou a odstraňte přebytečné lepidlo. Prázdné spáry nakonec zalijte spárovací hmotou.

Domácí pokládka dlažby vyžaduje pečlivé přípravy, díky nim ale dosáhnete perfektní podlahové krytiny, která vydrží mnoho let. S menšími plochami si poradíte sami, na ty větší si přivolejte raději zkušenějšího kolegu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *