Okna a dveře

7 otázek o plastových oknech – znáte na ně odpovědi?

Větrejte nárazově otevřením oken dokořán.

 

1. Proč se rosí nová plastová okna?

Rosení oken je způsobeno povrchovou kondenzací vlhkosti v interiéru. Paradoxně, rosení plastových oken je důkazem kvality oken i těsnění. Při souhře nepříznivých okolností, může vést dlouhodobá kondenzace vody na oknech až ke vzniku nebezpečných plísní a ke zhoršení kvality vzduchu v místnosti.

Problém se dá poměrně snadno vyřešit pravidelným nárazovým větráním, vhodné je také nezakrývat topení a nezahlcovat parapety nadměrným množstvím květináčů. Pokud máte na oknech instalovány žaluzie a rozdíly mezi vnitřní a vnější teplotou jsou velké, je třeba žaluzie vytáhnout, pouhé sklopení nestačí.

Paradoxně je rosení plastovým oken důkazem o jejich kvalitě.

 

2. Stačí větrat na ventilačku?

Již předchozí odpověď poukázala na důležitost správného větrání. Ideální je větrat pokoje dle využití a roční doby v průběhu dne 3-4x denně vždy po dobu 10-15 minut otevřením okna dokořán. Tato krátká doba stačí na výměnu vzduchu, aniž by se ochladily zdi, ale přitom se postaráte o příjemné klima v místnosti.

Větrání otevřením tzv. ventilačky není příliš vhodný způsob větrání, především v zimě. Výměna vzduchu trvá dlouho a teplo uniká po delší dobu, tím se ochlazují i stěny a následně stoupají náklady na vytápění.

Na trhu dnes existují i pomůcky pro sledování doby, kdy je nutné větrat. Jedná se např. o AIRWATCH, tento jednoduchý vlhkoměr sleduje množství vlhkosti v blízkosti oken. Když se dostane ukazatel do červeného pole, doporučuje se vyvětrat.

 

3. Kdy nepoužívat mikroventilaci?

Stejně jako není vhodné větrání na tzv. ventilačku, tak není ani vhodné použití mikroventilace, když klesne teplota pod 0°C. Dochází totiž k ochlazení kování, na kterém se vysráží vlhký teplý vzduch z místnosti, čímž dojde k namrzání kování a těsnění, vytváří se ledové krusty. Mikroventilace by dále ochlazovala sklo, na kterém se poté sráží vlhkost vedoucí k rosení oken a poté i možným plísním.

 

4. Jak pečovat o odtokové kanálky?

V dolní části rámu okna naleznete odtokové kanálky, které se po čase mohou ucpávat drobnými nečistotami, jako jsou saze, prach, pyl či popílek. Je třeba tyto nečistoty z viditelných částí kanálků odstranit. Pokud se kanálek neprodyšně ucpe, ve vnitřní části rámu se začne hromadit voda a v případě extrémních mrazů by mohlo dojít k zamrznutí vody a následnému prasknutí a roztržení okenního rámu.

 

5. Jak ochránit okna před zloději?

Statistiky uvádějí, že přes 80 % zlodějů využívá k vloupání do domu okna či balkonové dveře, které jsou nejslabšími místy domu, co se bezpečnosti týká. Vloupání do Vašeho domu můžete zlodějům ztížit a znepříjemnit, pokud okna opatříte kováním s bezpečnostními prvky. Nevyplatí se proto kupovat velmi levná a neprověřená plastová okna, kterým toto bezpečnostní kování schází. Bezpečnost oken a balkonových dveří můžete ještě zvýšit instalací klik s pojistkou. Takovou zábranu mohou zloději překonat jen s použitím násilí, jejich snahu jim tím minimálně znepříjemníte a možná je rovnou přímo odradíte.

 

6. Proč při odchodu nenechávat okna otevřená na mikroventilaci?

Věděli jste, že když ponecháte při odchodu okno otevřené na mikroventilaci, je to jako byste okno otevřeli pro zloděje? Pokud je klika v jiné poloze než zavřeno, riskujete vyloupení. Proto je nutné při odchodu okna VŽDY ZAVŘÍT. Možnost větrání a proudění vzduchu při zavřeném okně zajistíte např. pomocí klapky Gecco (Gealan clima control) od výrobce profilů plastových oken Gealan, která řízeně vpouští malé množství čerstvého vzduchu do místnosti. Nenahrazuje však pravidelné větrání. Toto přídavné větrání můžete využít i na chatách a v místnostech, které nejsou často obývány.

Pootevřená okna jsou pozvánkou pro zloděje.

 

7. Proč dát pozor při výběru oken na jejich velikost?

Pokud se chystáte vybrat nová plastová okna větších rozměrů, dejte pozor, abyste zbytečně nežádali nesmyslně velké rozměry oken resp. příliš velká křídla. Neprověření výrobci oken Vám, za účelem, aby prodali za každou cenu, nabídnou levná okna, protože čím méně křídel okna mají, tím jsou levnější. A na to nerenomované firmy spoléhají a kvalita a funkčnost z dlouhodobého hlediska je příliš nezajímá. Často překračují i normované rozměry a plochy, čímž ohrožují bezpečný provoz, ale hlavně i zdraví zákazníků.

Cílem výrobce a dodavatele plastových oken by tedy neměla být vidina krátkodobého zisku z prodeje oken, ale hlavně kvalitní výrobek, který Vás bude svou funkčností a bezproblémovým chodem provázet po dlouhá léta.

 

Ať již nová plastová okna máte namontovaná nebo pouze uvažujete o jejich pořízení, vězte, že pouze správným zacházením a péčí Vám budou okna dlouho sloužit. Dbejte také na bezpečnost Vás i Vaší rodiny a nekupujte nejlevnější okna od neprověřených prodejců, nemusí splňovat bezpečnostní ani kvalitativní normy a navíc nebudou vybaveny bezpečnostním kováním. Obraťte se při výběru oken na prověřeného českého výrobce, který Vám s výběrem oken i následnou péčí poradí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *