Okna a dveře

Čerstvý vzduch a zdravé vnitřní klima v podkroví

Průzkumy Světové zdravotnické organizace ukázaly, že až 30 % nových i rekonstruovaných staveb trpí takzvaným „syndromem nemocných budov“. Na jeho vzniku se podílí nedostatek světla, slabá ventilace, a také stavební materiály, které mohou uvolňovat do prostředí potenciálně nebezpečné látky, jejichž účinky se nedostatečnou výměnou vzduchu v interiéru ještě zesilují. Přísun čerstvého vzduchu do interiéru je tedy velmi důležitý.

Až 30% nových i rekonstruovaných staveb trpí takzvaným „syndromem nemocných budov“. Přísun čerstvého vzduchu do interiéru je proto velmi důležitý. Do podkrovních prostor vpouští čerstvý vzduch právě střešní okna.

Je-li interiér pravidelně větrán, snižuje se tím také jeho vlhkost a kondenzace na oknech, která může znepříjemňovat bydlení a vést k velkým tepelným ztrátám. Kondenzace na oknech vzniká při velkém rozdílu teplot vně a uvnitř místnosti, ale také při vaření či sušení prádla. Střešní okna se, vzhledem ke svému umístění, ochlazují více než svislá okna a kondenzace se tak tvoří nejdříve na nich.

A jak správně v podkroví větrat, abychom zamezili vzniku vlhkosti a tepelným ztrátám? Střešní okna bychom měli otevírat dokořán 3-4krát denně po dobu 5 minut tak, abychom vytvořili průvan. Toto krátké, ale intenzivní větrání zajistí, že se vnitřní vlhký vzduch vymění za sušší venkovní, a v zimě se prostor zbytečně neochladí. Vlhkost ve vzduchu absorbuje mnoho tepla, což vede k vyšším nákladů za topení. Pokud tedy naistalujeme radiátor přímo pod střešní okno, dochází k rovnoměrnému ohřívání skla a tedy zabránění srážení par. Při použití parapetu je doporučováno ponechat mezi parapetem a stěnou mezeru, aby teplý vzduch mohl proudit k oknu a ohřívat ho. K vytvoření příjemného klimatu v podkroví napomůže i správný tvar ostění okolo střešního okna, a také použití venkovních markýz a předokenních rolet, které zabrání přehřívání podkroví v létě a ztrátám tepla v zimě.

Příjemné klima zajistí v podkrovních prostorách i venkovní markýzy a předokenní rolety VELUX .

Inteligentním řešením, jak snížit vlhkost, jsou také ventilační klapky, kterými jsou vybavena střešní okna VELUX a jenž umožňují větrání i při uzavřeném okně.Ventilační klapky umístěné v ergonomicky tvarovaném madle mohou být otevřeny i když zrovna nejste doma. Navíc jsou opatřeny filtrem proti vniknutí prachu, hmyzu či sněhu.

Možnosti otevírání střešních oken VELUX jsou široké. U manuálního ovládání, lze střešní okno otevřít ručně pomocí madla, u výše umístněných oken pomocí tyče nebo provázkového ovládání. Elektrickým ovládáním je možné pohodlně ovládat střešní okna či rolety a žaluzie umístěné mimo dosah. Navíc dálkové ovládání umožňuje komfort obsluhy střešních oken či jiných doplňků VELUX z jakéhokoli místa v domě. Zmáčknutím tlačítka na dálkovém ovladači lze naprogramovat čas, kdy se mají střešní okna zavřít či otevřít a vpustit tak do místnosti čerstvý vzduch.

Více se dozvíte na www.velux.cz, kde najdete i přehled prodejců a certifikovaných montážních firem, včetně kontaktů na vzorkovny VELUX v Brně a Praze.

Přečtěte si související články:

Střešní okna – dostatek světla a krásný výhled

Vybíráme střešní okna

Jak a čím zasklít střešní okna a jak uspořit energii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *