Okna a dveře

Dveře, jež vás posunou dál

Byty plné příček a dveří se nenosí. Otevírání dveří zabírá místo, které buď není k dispozici, nebo ho můžete využít k jinému účelu. Podle současných trendů mají být interiéry co nejvzdušnější a plné světla. Bez dveří to nicméně v běžném životě a zejména v některých místech nejde, nejen vzhledem k uchování soukromí, ale i ke snížení tepelných ztrát. Kromě „klasiky“ jsou výborným řešením posuvné dveře.

Po zdi i do zdi…
Jak se budou dveře posouvat, záleží nejen na dispozici a zařízení konkrétní místnosti, ale velmi důležitá je i její stavební připravenost. Když se rozhodnete pro posuvné dveře, které jezdí po stěně v horní vodicí liště, je to rychlé řešení, navíc se obejdete bez stavebních úprav. Ušetříte část plochy podlahy, ale vedle dveří musí zůstat volná stěna, na kterou se dveře posunou. Podle odborníků ze společnosti Sapeli se dají dveře efektivně využít například v prosklené stěně, na jejíž boční světlík mohou najíždět, čímž se interiér otevře a prosvětlí.
Výhodným systémem pro malé prostory jsou dveře, které se zasunují přímo do zdi do zabudovaného stavebního pouzdra. S instalací pouzdra je však lepší počítat už během hrubé stavby. Řešení lze samozřejmě provést i dodatečně, ale bez lehkého stavebního nepořádku se to neobejde.

Dýhované dveře vyrobené podle návrhu architekta na míru zavřou místnost i vstup do šatny

Bezobložkové stavební pouzdro pro dvoukřídlé dveře ECLISSE SYNTESIS® LINE, od 29 760 Kč (ECLISSE)

Dokonalý úkryt
Stavební pouzdro vás neomezí ve výběru typu, rozměru a materiálu dveřního křídla, zvolit můžete dokonce plné prosklení. Výrobci nabízejí standardní pouzdra pro šířku dveří od 60 do 120 cm i výšku 210 cm, stejně tak možnost osazení do zděné nebo sádrokartonové stěny. Výjimkou není pouzdro do půlkruhové příčky (pouzdro Cirkulár od firmy Eclisse). Tato firma nabízí také minimalistické efektní bezobložkové pouzdro nebo model s pevností zdi, na nějž připevníte i nábytek kuchyňské linky. Zatoužíte-li po zcela atypickém řešení, zvolte zakázkovou výrobu na míru. Do pouzdra zasunete podle potřeby jedno i dvoukřídlé dveře, řadit je lze za sebou, či proti sobě. Ideální jsou dvoukřídlé dveře, které „zmizí“ ve stěně, čímž ihned získáte volný prostor. „Pouzdro namontujete bez problémů sami, nesmíte ale zapomenout použít nízkoexpanzní pěnu k jeho zafixování,“ radí Petr Paksi ze společnosti J. A. P. – dlouholetého českého výrobce pouzder.

KOMFORT, stavební pouzdro pro dvoukřídlé dýhované dveře, řešení, které ušetří místo a interiér v případě potřeby otevře a zajímavě promění

Bezobložkové pouzdro ECLISSE SYNTESIS®LINE pro jednokřídlé posuvné dveře. Dokonale hladké provedení je ideální pro moderní architekturu

Pouzdro nebrání ani posuvu dveří s rámem, dveře ELEGANT (SAPELI), pouzdro STANDART

Více se dočtete v časopise Bydlení
TEXT: Eva Vacková
FOTO: Eclisse ČR, archiv firem, archiv Bydlení

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *