Okna a dveře

Dveře, které jako by nebyly

Velice často se objevuje i požadavek na použití celoskleněných dveří, které interiér nejen opticky rozšíří, ale svým průsvitem umožní průchodu světla. Pro jejich použití v interiéru hraje velkou roli i jejich vysoká dekorativnost. Výrobci plochého skla, které se využívá pro výrobu celoskleněných dveří, nabízejí široký sortiment skla od čirého, barevného přes pískované až po ornamentální. Výběr pak už záleží jen na vkusu a potřebách zákazníka.

Vzhledem k tomu, že celoskleněné dveře mají zcela jiné vlastnosti než dveře dýhované, výrobci svá stavební pouzdra přizpůsobují. Vlastní stavební pouzdro pro celoskleněné zasouvací dveře je naprosto stejné jako pro dveře dýhované, ale pro upevnění skleněné tabule dveřního křídla v pouzdře se dodává přídavný držák. Přitom není třeba, aby zákazník již při objednávce měl jasně rozhodnuto jaké dveře budou do pouzdra zajíždět, zda dýhované či celoskleněné. Přídavný držák lze totiž dodat kdykoli.

Často se mezi zákazníky ozývá obava o bezpečnost celoskleněných dveří. V nabídce je však bezpečnostní kalené sklo, které je možné rozbít jen cíleným nárazem ostrého předmětu a pro běžný provoz domácnosti je zcela bezpečné. Celoskleněné dveře vydrží i prudký náraz dětské koloběžky. Pokud by se skleněné dveře přeci jen rozbily, rozpadnou se na drobnou skleněnou krupici, jejíž částečky mají oblé hrany a je velice malá šance k pořezání. Tloušťka skla odpovídá rozměrům výsledných dveří. Pro dveřní plochu do rozměrů 110 na 210 centimetrů se doporučuje síla skleněné tabule 8 milimetrů a pro větší dveřní křídla sklo o tloušťce 10 milimetrů.

Volba celoprosklených dveří v interiéru zajistí eleganci a lehkost daného prostoru. V případě zasouvacích dveří je nejefektnější variantou použití čirého skla bez rámů nebo s využitím kresby na skleněné dveřním křídle. Velmi módní výplní je čiré sklo s částečným pískováním nebo lepenou fólií v imitaci listů, rákosí nebo jednoduchými geometrickými vzory.

Foto J.A.P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *