Okna a dveře

Dveře jsou srdcem domova, dbejte na jejich správný výběr

Funkce interiérových dveří

interiérové dveře

Nejprve je dobré si uvědomit, jak vám budou interiérové dveře sloužit. Chcete je účelně, protože máte málo místa nebo vám jde především o barvu a materiál?

 

Při každém výběru dveří se zaměřte na materiál. I když budou voštinové dveře vypadat dobře, neposkytnou tolik komfortu s odhlučněním jako jiné. Proto pokud máte dostatek prostředků, nebojte se trochu zainvestovat.

 

Než vstoupíte do prodejny, dopředu si zjistěte, na jakou stranu se budou dveře otvírat. Jestli vám například nevyhovuje otevírání dveří ani na jednu stranu, protože je místnost moc malá, nabízí se varianta posuvných dveří.

 

Také se podívejte, jak je místnost osvětlena denním světlem. Pokud tam nesvítí téměř žádné světlo, podívejte se spíše na nabídku prosklených dveří. Nakonec si nezapomeňte změřit rozměry, aby nebyla cesta do prodejny nakonec zbytečná.

Použitý materiál

interiérové dveře

Nejkvalitnějším materiálem pro dveře je plná dřevotřísková deska. Taková výplň dveří je nejdražší, ale také nejvíce odolná nejen proti opotřebení, ale i proti hluku.

 

Další variantou je děrovaná dřevotřísková deska. Ta sice poskytuje jen částečné odhlučnění, každopádně je odolnější než nejlevnější varianta.

 

Nejlevnější, ale také nejméně odolnou variantou jsou voštinové dveře. Výhodou oproti ostatním je nízká cena a nejmenší hmotnost, nicméně nejhůř jsou na tom s tlumením hluku a odolností.

Povrchová úprava dveří

Při výběru dveří se zaměřte i na úpravu povrchu. Nejkvalitnější dveře mají povrch z dýhy nebo masivu. O tento povrch se ale musíte pravidelně starat, aby si dveře zachovaly svůj dokonalý vzhled. Levnější variantou jsou dveře s laminátovou úpravou. Nejlevnější úprava je z fólie. Ta má mnoho možností dekorů, rozhodně ale vydrží jen na krátkou dobu.

Sladění dveří s interiérem

interiérové dveře

Nejjednodušší varianta do každého bydlení je bílá barva interiérových dveří. Takové dveře se hodí hlavně do síní nebo malých místností, kde chcete bílou barvou zároveň opticky zvětšit prostor. Bílé interiérové dveře jsou elegantní, a proto se doporučují i do moderně zařízených bytů a domů. Díky bílé barvě se nemusíte bát, že se vám nebudou hodit k barvě podlahy nebo malby.

 

Vybírat můžete i z odstínů hnědých dřevěných dveří. V tomto případě je ale nejlepší sladit s barvou dveří skříňky a podlahu. Skříňky a komody v místnosti by měly mít co nejpodobnější barvu dveří, zatímco podlaha co nejvzdálenější. Pokud si například vyberete tmavou barvu dveří, podlaha by měla být o to světlejší, aby aspoň nějaký kousek místnost prosvětlil.

 

Jestliže máte v bytě či domě bílou, béžovou nebo jinou světlou barvu malby, ozvláštnit interiér mohou barevné dveře. Takové dveře se hodí nejlépe do dětského pokojíku, kde je kromě barevných dveří i veselá výmalba.

 

Nejzajímavější a nejnovější variantou jsou dveře ve stylu graffiti. Firma VP trend chtěla pro své zákazníky něco nového. Proto oslovila známého umělce graffiti, známého jako Skica a ten na zakázku vyrobil dveře ve stylu graffiti. Takovéto dveře se budou hodit pro teenagery, kteří mají rádi podobné umění nebo i těm, co chtějí své bydlení ozvláštnit něčím novým.

 

Zdroj fotografií: freepik.com, pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *