Okna a dveře

Nepodceňujte výběr vhodného zasklení nových oken

 

Parametry zasklení

Zasklení tvoří většinou 70% celého okna, proto je velmi důležité zvolit zasklení s nízkými hodnotami prostupu tepla. Jen okna s kvalitním zasklením přinesou skutečnou úsporu nákladů na vytápění. Prostup tepla oknem Ug charakterizuje, kolik energie projde metrem čtverečním skla při rozdílu vnější a vnitřní teploty jeden stupeň. Čím nižší je hodnota Ug, tím je zasklení úspornější.

Při pořízení oken s dvojsklem je standardem hodnota prostupu tepla zasklením Ug=1,1. V současnosti jsou ale nejžádanější okna s trojsklem, kde se hodnota Ug pohybuje mezi 0,5 – 0,7. Trojskla v kombinaci s kvalitním profilem jsou tak vhodná i pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Pro lepší izolaci jsou vnitřní strany vnějších a vnitřních skleněných tabulí opatřeny speciální tenkou vrstvičkou vzácných kovů. Tenká vrstva kovu výrazně zlepšuje tepelně izolační vlastnosti a zároveň způsobuje menší prostup slunečního světla a tepla do interiéru. Prostup tepla tak není jediný důležitý parametr, je třeba zajímat se také o světelnou propustnost – tj. množství světla (v %) kolik projde do interiéru a solární faktor – tj. množství sluneční energie (v %), které projde do interiéru.

Od podzimu do jara chceme do interiéru dostat co nejvíce slunečního tepla, pokud zvolíme zasklení s příliš nízkým solárním faktorem, půjde do interiéru méně tepla.  V létě potřebujeme naopak okna vhodně odstínit. Je proto třeba volit vhodnou kombinaci vlastností tepelně izolačních vlastností, solárního faktoru a prostupnosti světla s vhodným např. vnějším stíněním.

  

Skladba zasklení a hloubka uložení skla

Pokud hovoříme o dvojskle nebo trojskle pak jde o skleněné tabule obvykle tloušťky 4 mm u větších ploch i 6 mm a více milimetrů spojené tzv. meziskelním rámečkem. Prostor mezi skly je hermeticky uzavřen a vyplněn nejčastěji argonem nebo dražším kryptonem. Velmi důležité jsou vlastnosti meziskelního rámečku.

Ještě před několika lety byl běžný nerezový nebo hliníkový rámeček, které byly v současnosti prakticky zcela nahrazeny teplými rámečky plastovými. Plastové rámečky dají oknům výrazně lepší tepelně izolační vlastnosti a omezují tvorbu oroseného proužku v dolní části oken. Na vlastnosti zasklení má také vliv šířky meziskelního rámečku, běžné jsou rámečky šířek 16 mm nebo 18 mm.

Hloubka uložení skla v okenním rámu má vliv zejména na kondenzaci vodních par v místě okrajů skla. Jednoduše řečeno, čím je sklo uloženo hlouběji tím budou mít okna lepší tepelně izolační vlastnosti a omezí se kondenzace vody.

 

Speciální typy zasklení

Zasklení však nemá jen za úkol ochranu před nepřízní počasí a chladem, od zasklení oken můžeme požadovat mnohem více.

Do oken v přízemí je vhodné zvolit bezpečnostní lepené sklo, které výrazně znesnadní přístup nezvaným návštěvníkům. Na utlumení venkovního hluku má podstatný vliv protihlukové zasklení, jde buď o silnější skleněné tabule, nebo lepené sklo se speciální fólií.

V případě zájmu o designové a funkční speciality existují vedle ornamentálního zasklení také např. tónovaná skla, protisluneční či reflexní skla apod. Pokud vybíráte okna, oslovte poptávkou i tradiční českou značku Vekra okna. Odborní konzultanti Vám ochotně vše vysvětlí a navrhnou řešení přesně podle Vašich představ. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *