Okna a dveře

Podzim je tady. Nezapomeňte na zazimování sítí proti hmyzu

Odpovědět na tuto otázku není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát – ani v jednom případě totiž nešlápnete vedle. Dříve se sítě proti hmyzu dělaly z nestabilních a křehkých materiálů a vlivem nízkých teplot se tak snadno zkroutily. Doba však pokročila a dnes už jsou vybaveny na pořádnou zimu. Například sítě proti hmyzu Minirol s kvalitním hliníkovým rámem a síťovinou z poplastovaného skelného vlákna od výrobce BUILDING Shutter Systems odolají sněhu, ledu i mrazu.

Dát si práci stojí za to

Druhá strana mince zase jasně říká, že uschováním sítí v garáži či na půdě nic nepokazíte. Naopak, přispějete k jejich delší životnosti. Při větších přeháňkách se může stát, že do spáry mezi oknem či dveřmi a sítí zateče trocha vody, která při mínusových teplotách dělá neplechu. Najdete-li si některé podzimní sobotní odpoledne volnou chvíli, směle se pusťte do jejich demontáže. 

Rozhodli jste se pro zazimování – a co dál?

Ještě před procesem zazimování sítě pečlivě prohlédněte, zkontrolujte, jestli někde nejsou natržené a omeťte z nich případné pavučiny či hmyz. Do čistoskvoucího stavu je dovedete otřením navlhčeným hadříkem. Samotná demontáž se může lehce lišit podle toho, jaký typ sítí v oknech máte:

 

  • Pevné sítě

Pevné sítě jsou k oknům připevněny prostřednictvím háčků. K sundání jimi proto stačí pootočit. Síť můžete následně vyjmout z okenního rámu a uschovat v garáži, ve sklepě či na půdě.

  • Rolovací a plisé sítě

U obou těchto typů vás s údržbou před zimou příliš mnoho práce nečeká. Stačí síť nechat srolovanou či složenou na kraji rámu, kde na vás počká až do jara.

  • Posuvné sítě

Posuvné sítě se pohybují v kolejnicích, takže už vám je nejspíš jasné, že i jejich údržba bude vyžadovat více pozornosti. U tohoto typu sítí proti hmyzu proto doporučujeme nechat je přezimovat v oknech. Pravidelnou demontáží a následnou instalací dvakrát do roka by se totiž mohly poškodit.

Nyní už máte jasno, co obnáší každý způsob péče o sítě proti hmyzu. Kterou cestu si tedy nakonec zvolíte vy?

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *