Okna a dveře

Vybíráme vstupní dveře aneb otázky, na které je dobré znát odpověď

Budeme vybírat dveře z plastu nebo kovu?

Většina z nás řeší nákup nových vstupních dveří současně s nákupem oken. Vzhledem k tomu, že je většina oken v současnosti plastových, dostáváme k nim i dveře ze stejného materiálu. A proč? Protože je to jednodušší. Spousta firem totiž má v nabídce jak plastová okna, tak i plastové dveře, kdy jsou vám schopni dané výrobky osadit – a to všechny naráz.

Pokud však chcete, aby byl váš dům v bezpečí, měli byste se po dveřích ohlédnout jinde. Najděte si místo, kde si koupíte kvalitní bezpečnostní dveře, okna zabezpečte bezpečnostní folií, která zabrání vysypání okna v případě rozbitý. Nezapomínejte ani na kvalitní uzamykatelný mechanismus a kliku. V případě, že vybíráte dveře do komerčního objektu, dveře opatřete i mříží a alarmem. Kromě vstupních dveří by měly být zabezpečené i ostatní vstupy do domu. Například do sklepa či garáže.

Čím bychom se měli při výběru dveří řídit?

Při výběru kvalitních vstupních dveří bychom se měli zamyslet hned nad více faktory.  Mezi ty patří rozměry a samotné umístění dveří, ale i vybraná bezpečnostní třída dveří. Nemluvě o designu a barvě, zvukotěsnosti a dalších parametrech, které dveře mohou mít.

Umístění dveří a rozměr: Umístění a rozměr dveří se řídí zejména tím, zda se jedná o vstupní dveře do domu či do bytu. Rozměry standardních dveří jsou 80 x 197 cm, či 90 x 197 cm, výjimkou však nejsou ani dveře na míru, které mají naprosto jiné rozměry. Budou vaše dveře jednokřídlé nebo dvoukřídlé? Budou v moderní budově, nebo musí ladit s historickým vzhledem starší budovy?
Bezpečnostní třída: Existuje 5 bezpečnostních tříd, přičemž vyšší čísla znamenají vyšší zabezpečení vašeho domova před nezvanými hosty. První bezpečnostní třída se používá jen jako provizorium, u vstupních dveří se setkáváme nejčastěji s bezpečnostní třídou 3 nebo 4.
Materiál, z něhož jsou dveře vyrobeny: Nemusíte mít strach, že v případě bezpečnostních dveří koupíte nevzhledný kus kovu. Bezpečnostní část dveří je skryta uvnitř. A vy jste těmi, co si vybírají vzhled dveří jako takový. Proto můžete mít i krásné dveře ze dřeva, přičemž o bezpečnost se postará to, co je uvnitř.

Barva a design: Jak jsme zmínili již u předchozího bodu, design dveří je čistě jen ve vašich rukách. Můžete si vybrat jak materiál, tak i barvu dveří. Díky tomu najdete dveře vhodné jak do moderního, tak i staršího domu.
Zvukotěsnost a odolnost před požárem: Pokud potřebujete, aby byly vaše dveře zvukotěsné, nebo zda se budete cítit lépe za protipožárními dveřmi, můžete si koupit i je. Součástí každých dveří je pak i možnost dokoupit si příslušenství, kam patří kliky, kování, kukátko apod.

Kde můžeme sehnat kvalitní vstupní dveře?

Nákupu vstupních dveří bychom měli věnovat dostatek času. Proto si nesedejte k internetu a nedejte na první nabídku, která se před vámi objeví. Kvalitní vstupní dveře vám mohou sloužit mnoho dlouhých let, proto by byla škoda nevybrat takové, které budou stát za to. V ideálním případě se vydejte osobně do firem, které vstupní dveře prodávají, a jejich nabídku si důkladně prohlédněte. V takové chvíli by se vás měl ujmout odborník, který vám vysvětlí vše, co by vás mohlo zajímat.

Vybíráme vstupní dveře aneb otázky, na které je dobré znát odpověď

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *