Ostatní

Čtyři zásady, jak dokonale umýt auto

Časy, kdy motoristům stačila na mytí auta houba a jar, jsou již nenávratně pryč. Povrchy moderních aut dnes vyžadují větší pozornost a uvést je do čistého stavu je hotový kumšt. Nesprávný způsob mytí může totiž autu více uškodit, než pomoci. S těmito jednoduchými zásadami to zvládnete i vy.

Vezměte ohled na zevnějšek

Důležité je posoudit, v jaké „vizuální kondici“ se auto právě nachází. Jestliže je na něm množství nečistot, doporučujeme vám jeho předopláchnutí jemně tekoucím proudem vody z hadice. Auto myjte směrem od střechy dolů a střídejte vertikální a horizontální pohyby. V případě, že je auto navoskované, fázi předmytí vynecháme, jelikož by proud vody mohl poškodit ochranný film auta.

Zabraňte hologramům

Používat houby na mytí je už historický přežitek. Houba totiž může do sebe nasát i větší částice, které na karoserii vytvářejí nežádoucí škrábance, tzv. hologramy. Namísto houbičky zvolte vysokotlaký čistič. Investice do wapky vaší peněženkou neotřese, ale z dlouhodobého hlediska ji určitě oceníte.

Zásada dvou kbelíků

Do jedné nádoby si připravte obyčejnou čistou vodu, v druhé smíchejte vodu se šamponem na mytí aut. Každý čistící prostředek na etiketě uvádí, v jakém poměru a koncentraci se musí roztok připravit. Kupujte jen ověřené značky, nejlépe ve specializovaných prodejnách. Na manuální čištění auta použijte rukavici z mikrovlákna, kterou je třeba namočit do nádoby se šamponem. Mezitím je nutné ji proplachovat ve kbelíku s čistou vodou. Při mytí auta nedoporučujeme pohyby shora dolů, protože rukavice tehdy do sebe nabírá nejvíce nečistot. Pohyby by měly být krouživé a střídavě měnit směr.

Ani kapka

Mnoho motoristů nechává auto oschnout na slunci. To ale může zanechat na povrchu nechtěné skvrny od kapek. Vhodnější je proto použít mikrovláknové utěrky či fukary určené na údržbu auta.

 

Zdá se vám tento proces mytí auta náročný? Jestli si na něco takového netroufáte, odborníky na slovo vzaté najdete na portálu Domelie.cz. V sekci pomoc v domácnosti najdete lidi s dlouholetou praxí za přijatelnou cenu.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *