Ostatní

Desatero zacházení s příbory

Prvním je řádně odstraňovat zbytky jídel z povrchu příboru. Některá jídla obsahují agresivní látky, které mohou povrch kovu narušit. Druhé pravidlo doporučuje udržovat příbor v suchu, bez kapek vody. Po jakémkoli omytí bychom jej proto měli vždy důkladně osušit. Třetí a čtvrté radí správně dávkovat všechny čisticí přípravky v myčce a ukládat v ní příbory tak, aby byly účinně omyty vodou tryskající z trysek.

Podle pátého pravidla bychom v myčce neměli těsně vedle sebe ukládat kuchyňské náčiní, tedy i příbory, které je z různých druhů a slitin kovu. Zabráníme tak nežádoucím chemickým reakcím mezi nimi. Rukojeti umělohmotných příborů ztratí v myčce lesk, dřevěné se mohou sesycháním poškodit. Měli bychom je tedy mýt ručně, praví šesté a sedmé „přikázání“.

Osmé nabádá k urychlenému otevření myčky po ukončení mycího programu, neboť dlouho působící pára a vlhko příborům také nesvědčí. Deváté pravidlo je shodné s pátým, ale týká se uložení příborů za sucha. I tehdy mezi sebou mohou různé kovy reagovat. Příbory z různých materiálů bychom tedy měli ukládat každý zvlášť. A konečně desáté – k vyleštění používat kvalitní politury, nikdy agresivní čisticí prostředky či drátěnku.

FOTO DREAMSTIME, FACKELMANN, POTTEN A PANNEN, STONEBRIDGE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *