Ostatní

Domácí posilovna

Trend budování domácích fitness center potvrzují i architekti. Místnost pro relaxaci je v současné době obvyklou součástí jimi navrhovaných nových domů a kromě populární sauny do nich majitelé nemovitostí stále častěji umisťují právě domácí posilovnu. Při rozhodování, zda domácí fitness ano, či ne, je nutné si uvědomit, že všech parametrů profesionálního fitcentra není doma možné dosáhnout. V domácích podmínkách jsme omezeni prostorem a tedy i počtem cvičebních strojů, při cvičení doma také obvykle není po ruce profesionální trenér, který by opravil chyby v technice. Těch se však můžeme vyvarovat sestavením tréninkového plánu od odborníka, který nám zároveň může vysvětlit základní cviky a pak už cvičení v domácím prostředí nic nebrání.

Po zvážení kladů a záporů domácí posilovny se musíme rozhodnout, kam posilovnu umístíme. Pokud je dům teprve ve fázi nákresů architekta, je situace samozřejmě snazší. Zkušený architekt vyhradí posilovně samostatnou místnost s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a se samostatným vchodem bez schodů (stěhování strojů dovnitř i ven bude snazší).

Pro důkladný trénink na rotopedu či stepperu pak může dobře posloužit i větší ložnice či velmi oblíbený prostor v obýváku před televizí. Při zařizování posilovny je potřeba počítat, že místnost by měla být vybavena speciálním povrchem, který přežije zvýšenou zátěž. Vhodné je na podlahu položit silnější koberec, nebo ideálně speciální pryž, která je dobře hygienicky udržovatelná a zároveň tlumí dopady závaží. A jaké zařízení si do posilovny pořídit? V tomto rozhodování pomůže osobní cíl cvičení. Zda chceme spálit tuky, či spíše nabrat svalovou hmotu.

Aerobní trenažéry je vhodné vybírat dle osobních preferencí, protože sport by měl být především zábavou. Někoho láká veslování, jiný je zase nadšený cyklista a třetí nedá dopustit na běhání. Obecně lze doporučit dva výchozí trenažéry – a to rotoped a momentálně mimořádně populární crossový (eliptický) trenažér, který zapojí do cvičení celé tělo, umožňuje rychle spalovat tukové zásoby a cvičení na něm je zábavné. Další trenažéry vybíráme podle toho, co nás baví a na jaké partie chceme cvičení zacílit. Rotopedy, ergometry, běžecké pásy a cyklotrenažéry tvarují především dolní končetiny, crossový trenažér všechny partie kromě břicha, veslovací trenažér ramena, prsa, záda, břicho, nohy a stepper hýždě a nohy.

FOTO Kettler

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *