Ostatní

Hypotéka na rekonstrukci – co byste o ní měli vědět?

Ručení nemovitostí – můžete si vybírat

U hypotéky na rekonstrukci je nutné ručit nemovitostí. V případě, že splníte několik podmínek, však nemusíte ručit nemovitostí, kterou rekonstruujete. V praxi dochází k případům, kdy žadatelé o hypotéku neručí rodinným domem, ale například stavebním pozemkem či rekreačním objektem. Tímto krokem zřídkakdy dosáhnete výhodnějších podmínek hypotéky, lidé se k němu však uchylují z psychologických důvodů, kdy neradi dávají do zástavy svoji střechu nad hlavou. Na druhou stranu, tato varianta nemusí, ale může, znamenat horší podmínky hypotéky.

 

To, jestli dává ve Vašem případě smysl ručení jinou nemovitostí, Vám řekne nezávislý hypoteční poradce, který Vám na schůzce spočítá v hypotečních kalkulačkách rozdíly u jednotlivých nastavení hypoték. Služby hypotečních poradců jsou zpravidla zdarma, na krátké schůzce s některým z těchto specialistů se pak dozvíte, jaké jsou možnosti hypotéky u jednotlivých bank ve Vašem konkrétním případě. Ať už se jedná o úrokovou sazbu, poplatky či pravděpodobnost schválení žádosti o úvěr.

 

Konec hromadám faktur

U hypotéky s postupným čerpáním (tj. na rekonstrukci či výstavbu) již dnes nemusíte u některých bank předkládat faktury, což více otevírá možnosti rekonstrukce svépomocí a snižuje administrativu spojenou s jednotlivými čerpáními. Navíc, řada bank umožňuje tzv. zálohové čerpání, kdy Vám poskytne peníze předem s tím, že další prostředky Vám uvolní poté, co prostavíte peníze poskytnuté na začátku. Tímto se vyhýbáte situacím, kdy musíte materiál či práci platit ze svého s tím, že následně Vám banka Vám je proplatí následně.

 

Část peněz můžete vrátit zpátky hned…

Dnes je již standardem, že hypotéku nemusíte vyčerpat celou. Pokud se Vám podaří zrekonstruovat Vaši nemovitost levněji, můžete hypotéku nedočerpat s tím, že splácíte pouze peníze, které jste si ve skutečnosti půjčili. Co se u jednotlivých bank liší, jsou podmínky nedočerpání, zejména pokud jde o částku, kterou můžete nedočerpat bez sankcí.

 

… či později

Hypotéky všeobecně, tj. nejen ty na rekonstrukci, nesvazují klienty tak, jak tomu bylo ještě před 3 – 5 lety. Klienti hypotečních bank dnes mají více možností předčasného splacení hypotéky bez sankcí, refinancování k jiné hypoteční bance či odkladu splátek. Odpadla řada poplatků, povinností sjednání si doplňkových produktů a naopak přibila úvěrová životní pojištění, která chrání klienty hypotečních bank v případě pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání či smrti, to vše za pár set korun měsíčně.

 

Závěr

Podmínky hypoték na rekonstrukci jsou dnes příznivější než dříve, ať už se jedná o úrokové sazby, poplatky či podmínky spojené s čerpáním a splácením úvěru. Pryč jsou tedy doby, kdy lidé řešili úvěr na rekonstrukci nemovitosti téměř výhradně přes úvěr ze stavebního spoření.

Díky nezávislým hypotečním poradcům dnes ani nemusíte obíhat jednotlivé banky a žádat o individuální kalkulace. Na krátké schůzce s tímto odborníkem zjistíte, za jakých podmínek Vám jednotlivé banky půjčí, jaké jsou možnosti nedočerpání, předčasného splacení či pojištění u jednotlivých hypoték. Výhodnost řešení hypotéky s hypotečním poradcem podtrhuje to, že služby těchto odborníků jsou zpravidla zdarma.

Připraveno ve spolupráci s webem Penizenavic.cz, na kterém najdete mimo jiné i článek s dalšími informacemi o hypotéce na rekonstrukci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *