Ostatní

Seznamte se s výhodami tepelného čerpadla země/voda

Jak funguje? Odebírá teplo z plochy zahrady, přičemž přenos tepla mezi zemí a tepelným čerpadlem zajišťují plastové hadice naplněné nemrznoucí směsí. Oproti majitelům tepelných čerpadel, která odebírají teplo ze vzduchu, ušetříte s tepelným čerpadlem země/voda přibližně 30 % elektrické energie.

Vyberte si kompletní čerpadlo od zkušených dodavatelů

Důstojným zástupcem této kategorie je IVT GEO 312nejúspornější tepelné čerpadlo země/voda. Nabízí topný faktor SCOP 5,6, nejvyšší energetickou třídu A+++, záruku na materiál 5 let, záruku na kompresor 10 let a stabilní výkon i v zimní sezóně.

Čerpadlo jediné velikosti dokáže vytopit domy od 4 do 15 kW tepelné ztráty, a nepotřebuje k tomu ani akumulátor topné vody. Díky nízkým startovacím proudům dobře funguje i v lokalitách se slabou elektrickou přípojkou. Navíc, expanzní nádoba a pojistný ventil studeného okruhu, filtry pro teplý i studený okruh a plnící sestava jsou u čerpadla IVT GEO 312 již v ceně. (Jiná, zdánlivě levnější tepelná čerpadla, může značně prodražit dodatečný nákup těchto nutných součástí).

Výhodou IVT je i možnost individuálního řešení pro každého uživatele. Chcete-li více teplé vody, získáte druhý externí zásobník vody. Také chlazení je možné – díky pasivní chladicí stanici PKS nebo výkonnějšímu aktivnímu chlazení. S tepelným čerpadlem můžete propojit i krbové vložky a solární systémy. Jistě uvítáte, že vytápění domu a další funkce čerpadla ovládáte pohodlně chytrým telefonem.

A co pořizovací náklady čerpadla IVT GEO 312? Jsou srovnatelné s náklady na vzduchová tepelná čerpadla. K tomu můžete počítat s dlouhou životností všech prvků čerpadla i s jeho tichým a bezúdržbovým provozem. Ovšem, ani kvalitní zařízení nedosáhne slibovaných úspor, je-li špatně dimenzované, zapojené či provozované. Experti proto zájemcům o tepelná čerpadla doporučují, aby měli jako prioritu spíše zkušenosti dodavatele než nízkou cenu.

Alternativní tepelná čerpadla země/voda

Samozřejmě, i k čerpadlu IVT GEO 312 existují alternativy. „Pokud potřebujete vyšší výkon než 11 kW, může Vás oslovit tepelné čerpadlo země/voda IVT PremiumLine EQ, a pokud preferujete co nejnižší cenu, zvažte pořízení tepelného čerpadla země/voda IVT Greenline HE,“ uvádí Roman Šobr, technik IVT.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *