Osvětlení

Čím nahradit standartní žárovky ve svítidlech?

Z prodeje budou staženy žárovky o příkonu 75W a vyšším. Největší změna však nastane příští rok v souvislosti se stahováním žárovek o výkonu 60W. Tento typ a tato watáž je nejvíce prodávána a asi neexistuje domácnost bez této žárovky. Příští rok tedy i domácnosti, které se zatím o úsporné zdroje nezajímaly, budou nuceny se s těmito zdroji blíže seznámit a pro některé se rozhodnout jako náhradu.

Čím nahradit klasickou žárovku?

• Halogenové žárovky

Možností, čím nahradit klasickou žárovku je mnoho. Výrobce světelných zdrojů Philips nabízí nejlevnější variantu v žárovkách EcoClassic 30 Standard. Tyto zdroje jsou prodávány v cenách okolo 60 korun , ale úspora elektrické energie je oproti klasické žárovce pouze 30%. Produkuje světlo špičkové kvality a zdroj jde stmívat. Životnost je dvojnásobná – 2000 hodin.V prodeji jsou zdroje o příkonu 28,42,53 a 70 W. EcoClassic vypadá stejně jako klasická žárovka , ale vzhledem k celkem malé úspoře má uplatnění pouze u málo používaných svítidel, například ve sklepích, některých chodbách atd.

• Kompaktní žárovky – úsporky

Kompaktní zářivky jsou nejrozšířenějším zdrojem, který je schopen nahradit klasickou žárovku a uspořit 80% energie. Dělíme je na kompaktní zářivky pro profesionální použití a tzv. spotřební řady. Pro profesionální použití jsou to například Master PL Elektronic, Ambiance či PL E-D. Tyto řady jsou imunní vůči častému spínání , mají téměř okamžitý rozběh bez blikání , disponují vysokou svítivostí po celou dobu životnosti, která dosahuje například u typu Master PL Elektronic 15.000 hodin ! Tyto kompaktní zářivky jsou vhodné hlavně do prostor s vysokým nárokem na světlo, například hotely, kanceláře, obchody,restaurace atd.

Typ úsporných zářivek, který bude zajímat hlavně běžné domácnosti, je tzv spotřební řada. V této kategorii je mnoho typů zdrojů, s mnoha typy závitů, různých výkonů a různou životností.Obecně platí, že čím vyšší cena, tím větší výkon a hlavně životnost zdroje. U Philips jsou to typy Genie, Stisk ( levnější ) , ale i třeba Softone či Tornádo, které mají již životnost 8000 hodin. Nabídka zdrojů je velká i kvůli faktu, že existuje mnoho typů svítidel s mnoha typy závitů a do každého konkrétného svítidla je nutno vybrat ten správný zdroj. Někdy je lepší zakoupit zdroj s maximální životností, kdy úspora je značná a nastane velmi brzo, a někdy u svítidel s malým použitím stačí obyčejná úsporná kompaktní zářivka. Obecně ale platí, že úsporná kompaktní zářivka ve většině případů je ekonomicky výhodnější než klasická žárovka.

• LED žárovky

Posledním typem světelných zdrojů, který je nejmodernější a je nejvíce úsporný jsou LED technologie. Tyto světelné zdroje, kde zdrojem světla jsou LED diody, jsou fenoménem poslední doby. Vynikají dlouhou životností ( až 50.000 hodin) a minimální spotřebou elektrické energie. Výzkum a vývoj těchto technologií jde však každým rokem rychle dopředu a blíží se doba, kdy budou LED diody potažmo LED žárovky plně nahrazovat klasické zdroje. V současné době se používají hlavně u dekorativního osvětlení a například u prostor s nepřetržitým svícením. V takovém prostoru je pak investice do LED zdrojů velmi rychle zpátky a ekonomický přínos je velký.Velkou výhodou LED technologie je pak také možnost stmívání či změny barvy světla, což lze s úspěchem použít například v restauracích, obchodních a společenských prostorách.

Nahrazování klasických žárovek úspornými zdroji je proces, který byl zahájen v roce 2009 a který by měl být dle harmonogramu ukončen v roce 2016. Celková úspora není jen ta, kterou uspoří občané při platbách elektrické energie, ale i úspora v emisích oxidu uhličitého, která je v milionech tunách za rok.Investice do obnovy světelných zdrojů proto není jen o ušetření určité částky peněz, ale také jde o významný a odpovědný krok v ochraně životního prostředí.

Firma Elektro S.M.S je si vědoma trendů ekologie a nabízí Vám nejen prostřednictvím svých internetových obchodů www.philips-levne.cz a www.svitidla-svetla-osvetleni.cz možnost zakoupit všechny druhy náhrad klasických žárovek za výhodné ceny. Přesvěčte se sami!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *