Osvětlení

Jak na vánoční výzdobu bytu a osvětlení

 

Začínáme s adventní výzdobou

Máte-li vše předem připraveno, nic vám nebrání vykouzlit si doma příjemnou vánoční atmosféru. Záleží přitom jen na vás, jaký styl dekorací zvolíte. Někdo sází na podomácku vyrobené ozdoby ze slámy, papíru, oříšků, nebo třeba figurek z vizovického cukroví, jiný je raději pro minimalistický moderní styl laděný v jedné nebo dvou barvách. Pro většinu lidí představuje však například vánoční stromeček kombinaci mnoha oblíbených kousků, které shromáždili během let. Ať už patříte ke kterémukoliv typu, jistě vás zajímá, kdy je optimální začít s vánoční výzdobou. Nejlépe bude, když práci na ní zahájíte před adventem umístěním věnce na vchodové dveře a na stůl. Přípravy pak vrcholí ranním zdobením stromku na Štědrý den.

Lesk a třpyt zařídí vánoční osvětlení

Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou blikající světýlka za okny domácností i venku na zahradách. Právě ta mají lví podíl na hřejivé atmosféře a lákají nás k domácímu krbu. Základem vánočního osvětlení jsou především řetězy, které se hodí nejen na stromeček, ale také na orámování oken nebo rozzáření zábradlí. Chcete-li vykouzlit krásnou vánoční zahradu, nebo jen ozdobit okna vašeho domu zvenčí, zvolte například LED krápníky a závěsy. K dispozici jsou samozřejmě také elektrické svíčky, vánoční hvězdy nebo sněhové vločky. Právě LED osvětlení hraje v posledních letech prim. LED diody totiž vynikají vysokou svítivostí a dlouhou životností, přičemž disponují až 10x větší účinností než klasické žárovky. Seženete je v celém spektru barev. Větší dekorace jsou často vybaveny časovačem, který vám usnadní jejich obsluhu.

Bezpečí na Vánoce nade vše

I zdánlivě neškodná věc jako vánoční ozdoby někdy může způsobit v domácnosti nehodu. Abyste se problémům vyhnuli, věnujte pozornost tomu, kam je to které osvětlení určeno. Osvětlení pro venkovní použití musí odolávat nejrůznějším vlivům počasí a bývá vybaveno certifikací IP44, která zaručuje, že snese déšť, sníh i výkyvy teplot. V žádném případě proto neinstalujte vnitřní osvětlení na zahradě, ačkoliv k tomu jeho nižší cena svádí. A ještě jedna rada nakonec: nepoužívejte vánoční osvětlení 24 hodin denně. Pokud není nikdo, kdo by se jím kochal v době, když spíte, raději ho na noc vypněte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *