Osvětlení

Jak vybrat vhodné osvětlení do interiéru

Výběr světla v obývacím pokoji

interiérové osvětlení

Každá místnost vyžaduje jiný druh osvětlení. V obývacím pokoji oceníte honosný lustr (zavěšený lustr je vhodnou volbou v případě vysokého stropu), který bude zároveň krásným doplňkem. Budete tam trávit čas s návštěvami, ale také odpočívat u televize.

Doporučujeme vám tedy zvolit více světel, které budete moci přepínat. V případě, že budete potřebovat více světla (když přijde návštěva), tak si rozsvítíte více. A při dívání na televizi oceníte tlumenější světlo.

Dále doplňte pokoj o další menší osvětlení, jako jsou například malá světýlka (která nejsou IN jen o vánocích), stojací velké lampy (vhodné ke čtení) nebo různé světelné pásy a dekorační prvky.

Zrovna do obývacího pokoje není nutné volit hodně intenzivní osvětlení. Porozhlédněte se po světle se žlutým/oranžovým nádechem, nikoliv intenzivním bílým.

Výběr světla v ložnici

interiérové osvětlení

Ani do ložnice nepotřebujeme příliš intenzivní osvětlení. Ložnice slouží k relaxaci a hlavně ke spaní. Opět se porozhlédněte po světlech se žlutým/oranžovým tónem (jedná se o tzv. teplé barvy).

Dále doplňte ložnici o menší světla. Nezbytná je lampička na nočním stolku, která poslouží při čtení. Ta by měla být bodová, s chladnějším odstínem, abyste si neničili zrak a snadno se vám četlo. Vybírejte takovou lampu, kterou dokážete rozsvítit i v případě potřeby za tmy. Některé lampy mají složitě schovaný vypínač. Práci vám usnadní lampy na dotek. Dotknete se a světlo se rozsvítí. Mnohdy se dají také zvolit různé intenzity světla (chcete příjemné přítmí při povídání se svou drahou polovičkou nebo intenzivní světlo ke čtení?).

Výběr světla v kuchyni

interiérové osvětlení

Kuchyně si žádá vícero světel. Jedno by mělo být nad kuchyňskou linkou, kde se pracuje a vytváří lahůdkářská kouzla. Aby nám prsty zůstaly všechny, je třeba volit velmi kvalitní světlo (v bílém studeném nádechu). Dopomoc si můžete také zářivkami pod horními skříňkami nebo jakýmkoliv jiným dodatečným osvětlením.

Nad stůl je výbornou volbou zavěšený lustr, který se dá v případě potřeby stáhnout níže. To vás potěší při vybírání kostí z kapra na Štědrý večer.

Výběr světla v koupelně

interiérové osvětlení

Koupelny (obzvlášť ty panelákové) povětšinou nemívají okno, spoléhat se tedy budete pouze na osvětlení, nikoliv na okno. Ženy i muži ocení při holení velmi kvalitní osvětlení (s bílým nádechem). Je třeba na chloupky řádně vidět, aby nevznikl „chloupkový ostrov“, který vynecháte. Kromě hlavního světla můžete do koupelny pořídit osvětlení také u zrcadla, aby na sebe ženy při líčení perfektně viděly a světlo jim barvy na tváři nezkreslovalo.

Jak umístit světla v interiéru?

Abyste měli správné osvětlení v interiéru, je třeba rozmístit světla tak, aby vytvářeli správné osvětlení místnosti. V jídelně by mělo být světlo umístěné nad jídlením stolem a také bodové světla umístěné v stropní části tak, aby osvítili celou místnost jídelny. Naopak v chodbě je důležité centrální světlo, které osvítí celou místnost. Idální jsou velké lustry, které mají více žárovek, a tak je osvětlený každý kout chotby nebo haly. Vhodné je také malé osvětlení v podobně stolní lampy.

interiérové osvětlení

Zdroj fotografií: pinterest.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *