Osvětlení

Luxus světelného komfortu

Neexistuje interiér, který by se obešel bez adekvátního nasvícení. Člověk totiž světlo potřebuje nejen kvůli tomu, aby se mohl orientovat v prostoru, který ho obklopuje, a rozeznávat předměty ve svém okolí. Patří k základním podmínkám života, od jejichž splnění se odvíjí například biorytmus, a tedy také zdraví lidí. Jeho množství a forma významně ovlivňuje také celkovou pohodu, aktivitu, náladu i atmosféru. Nedostatky v oblasti světelného denního rytmu se dokonce mohou projevit prostřednictvím specifických onemocnění. Člověk to samozřejmě s postupem doby vypozoroval, a proto velmi brzy pochopil, že bude potřebovat umělé osvětlení. S vývojem pak tyto zdroje zlepšoval, zvyšoval jejich intenzitu, naučil se i přesně zacílit. A samozřejmě pracoval i na vzhledu svítidel.

Od nenápadnosti po extravaganci

Design je nezastupitelným prvkem, který ovlivňuje bydlení, a tedy také podobu osvětlovacích těles. Umí předvídat, inovovat, hledá a otevírá nové možnosti a pohledy. Stejně jako jiné oblasti podléhá změnám v duchu životního stylu, přizpůsobuje se novým požadavkům ve zdravotnických, ergonomických a ekologických hlediscích, odráží vývoj materiálů a technologií. Reflektuje pochopitelně i módní trendy a odráží se v něm také konkurenční prostředí. Všichni už určitě chápeme, že soudobý interiér si nevystačí s centrálními svítidly, že náš interiér potřebuje také řadu lokálních zdrojů umístěných v různých částech místností podle toho, jakou roli každá konkrétní zóna prostoru hraje. Žádoucí je samozřejmě vzájemný soulad hlavního – většinou stropního – osvětlení s ostatními doplňkovými zdroji světla. Všechny osvětlovací prvky v domě či bytě musí odpovídat hlavním parametrů, které jsou pro ně společné: vedle účelu jde také o bezpečnost a snadnou orientaci. Výběr osvětlení by měl vedle toho všeho odrážet i nároky na panující trendy v designu a estetické hledisko. Je jasné, že volba bude vycházet v první řadě z osobitého stylu. Jde však také o to, jestli se osvětlovací těleso má stát jenom nenápadným, ba téměř nepostřehnutelným společníkem, který dokonale splyne s prostředím, nebo má za úkol především vyniknout, ohromit, okouzlit a stáhnout téměř všechnu pozornost na sebe. Ať už půjde o lustr, lampu či nástěnné svítidlo, musí být sladěn s interiérem. Je jedno, jestli bude s ostatním vybavením bláznivě kontrastovat nebo plynout na jedné vlně: cílem je dosáhnout celku, jehož vyznění nebude postrádat harmonii.

Trendy míří k rozmanitosti

K současné roli svítidel neodmyslitelně patří také šokovat a překvapovat, v rámci čehož je dokonce povolena určitá převaha vzhledu nad funkčností. Dávno neplatí striktní dodržování stylů, které zakazovalo použít například v minimalistickém interiéru jiná než pouze jednoduchá a spíše strohá osvětlovací tělesa ze skla a nerezu. Dnes si klidně můžete i do loftového bytu, kam by podle někdejších měřítek měla patřit výhradně svítidla industriálního charakteru z odpovídajících syrovějších materiálů s přiměřeným designem, pověsit bohatý křišťálový lustr zámeckého typu, díky němuž i tak striktně čisté prostředí získá jiskru a dynamičnost.

Masivní nápor LED zdrojů

Světelné zdroje na bázi Light Emitting Diode (LED) jsou v současné době nejrychleji se rozvíjejícím segmentem. Není divu, vždyť jejich největší předností jsou především dlouhá životnost a nízká spotřeba, což je posunuje na špici zájmu. Obytné interiéry se jim poslední době daří dobývat s pomocí moderního designu. Mohou mít například podobu nenápadných a elegantních přisazených nábytkových svítidel, jejich efekt se projevuje zdůrazněním různých objektů, umějí vytvořit příjemnou atmosféru, poradí si s ozvláštněním prostoru. Zajímavou novinkou na trhu jsou také ohebné LED pásky LEDs DECO™ FLEX, jež jsou jako stvořené pro hravé a efektní náladové osvětlení poliček, skříněk a skříní, zrcadel, televizních obrazovek… Dají se ohýbat do větších poloměrů, rohové spojky bez problémů umožní překonat i hranaté přechody. Minimální výška a šířka těchto prvků dovoluje jejich montáž i do nejužších míst. Pásky je navíc možné rovněž stříhat, a tím uzpůsobit přesně na míru konrkítní realizace. Připojují se na principu sdílení dat (Plug&Play), jsou stmívatelné, regulaci typu a intenzity barev nebo volbu barevné světelné scény usnadňuje dálkové ovládání.

Zdroj: časopis Nové byty a domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *