Osvětlení

Světlo – pomocník i lékař

Stávkuje-li příroda, vypomůžeme si i světlem umělým, ale nejdříve si zajistíme dostatečný přísun toho přírodního. První věc, kterou bychom měli zkontrolovat, je rozmístění nábytku v místnost. Měli bychom ohlídat, aby k oknům byl volný přístup a žádný kus nábytku nepřekážel přístupu světla. Zvláštní pozornost přitom věnujme dětskému pokoji.

Dále bychom měli zvážit způsoby, jakými chráníme náš byt před sluncem a před zvědavými pohledy dovnitř. V létě, kdy máme dostatek světla při pobytu venku a odpoledne se náš byt proměňuje ve výheň, jistě oceníme, že můžeme okna zakrýt žaluziemi. V zimě bychom si na ně však měli dát pozor. Možná vás překvapí, jak se vaše domácnost projasní, když žaluzie jednoduše vytáhnete. Pozornost věnujte také výběru záclon. I jednodušší, nepříliš hustý vzor a světlá barva mohou sehrát svou roli.

Rádi čtete nebo pracujete doma a potřebujete na to dobře vidět? Myslíte, že stačí, když máte v místnosti rozsvíceno velké světlo? Nešetřete na sobě a rozmístěte tam, kde se těmto činnostem věnujete, lampičky. Jeden velký zdroj světla, jako je například lustr, často nedokáže důkladně osvětlit všechna zákoutí místnosti, jež využíváte. Doplňujícími zdroji pomůžete svým očím a zpříjemníte si práci.

Pozornost osvětlení by měli věnovat také ti, kteří často pracují u počítače. Je vhodné umístit počítač tak, aby nám při práci denní světlo nešlo do očí nebo se neodráželo od obrazovky. Zároveň bychom však měli mít i možnost vyhlédnout z okna na přirozené světlo. Pokud se práce protáhne do noci, je lepší si ohlídat dostatečný přísun světla, než se spoléhat na to, že „na LCD monitor vidíme“. Díváme-li se do osvětleného monitoru, zatímco kolem nás je tma, zbytečně namáháme oči.

Zvlášť nyní v zimě, kdy jsou dny kratší a je často zataženo, bychom si měli dbát na dostatečné osvětlení. Zlepšení nás pak určitě nemine. Ale pozor! Dobrý spánek a rozsvícené světlo dohromady nejdou! Světla, další doplňky a potřeby pro domácnost koupíte v hobbymarketech jako je např. Baumax, Obi, Hornbach, Bauhaus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *