Osvětlení

Světlovody – revoluční řešení pro temná zákoutí

Historie sahá až k roku 1980

Právě tehdy australský vynálezce Steve Sutton navrhl koncept umožňující převod denního světla zvenku do nitra budov. Vycházel přitom jen ze základních znalostí optiky. Již jeho prvotní koncept světlovodu dokázal efektivně převést denní světlo s minimálními ztrátami i na značnou vzdálenost.

 

Jak světlovod funguje?

Velmi jednoduše – světlo, které dopadá na střechu domu je usměrňováno speciální kopulí do světlovodu, který je uvnitř opatřen speciální odrazivou vrstvou. Ta způsobí odraz světla na difusér umístěný na stropě místnosti, kam světlo chceme vyvést.

 

Liší se od sebe jednotlivé světlovody?

V současné době již existuje mnoho druhů světlovodů – liší se použitými materiály, technologicky i co do výkonu. Tubus samotného světlovodu může být buď z pevného materiálu, nebo měkký. Světlovody s pevným korpusem bývají zhotoveny z tenkostěnného hliníku a jsou obecně výkonnější.

Výkonové rozdíly světlovodů jsou způsobeny především materiály použitými na zhotovení vnitřní odrazové plochy tubusu světlovodu. Nejlepší jsou moderní polymerické odrazové plochy. Od původních metalických materiálů se již postupně upouští. Kvalitně zhotovený světlovod z hliníku s polymerickou odrazovou plochou dokáže eliminovat tepelné ztráty a orosení vnitřku světlovodu (tzv. kondenzaci par).

 

V čem spočívají hlavní výhody instalace světlovodu?

  • komfortní denní osvětlení
  • minimální energetická náročnost
  • ekonomická úspora
  • pozitivní dopad na naši pohodu a zdraví celkově
  • nutné minimální stavební zásady do střechy domu (nesrovnatelné například se střešními okny)
  • světlo se do místnosti distribuuje stropem a neoslňuje

 

Jak dobře vybrat?

Žádný světlovod nemá univerzální uplatnění – vhodnost daného typu pro váš interiér musí zvážit odborník.  Je třeba sledovat nejen materiál, z něhož jsou světlovod a jeho odrazivá vrstva vyrobeny, ale také poměr ceny a kvality. Ani sebelépe zhotovený světlovod nebude fungovat stoprocentně, pokud se neprovede bezchybná instalace!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *