Podlahy a schody

Dřevěné podlahy ve znamení originality

Povrchová úprava, která velmi zdařile napodobuje efekt opotřebovanosti v nejrůznějším stádiu, se nejdříve objevila právě u dřevěných materiálů. Vzhled nových kvalitních podlahovin odpovídajících tomuto typu je vlastně splněným snem pro vyznavače retrostylu, kteří obecně preferují look „dotýkaných věcí“ s historií. Zpočátku šlo o umělé zestařování, díky němuž podlahoviny ve výsledném efektu vypadaly jako kdysi po dlouhodobém pískování a kartáčování, tedy s plasticitou zdůrazňující spárování i přirozené růstové dekory a vady dřeva, velké suky a praskliny. Za posledních pár let se tento trend výrazně prohloubil a zdá se, jakoby designová cena krytiny rostla s mírou „poškození“ jejího povrchu. Jde například o stopy způsobené různými nástroji, třeba hoblíkem nebo katrem, in jsou hluboké praskliny či „vymletiny“ „opravované“ postaru záplatami čtvercových nebo mašličkových tvarů… Působivost těchto podlahovin umocňují také zkosené a sražené podélné hrany jednotlivých dílců. Popsané efekty však samozřejmě nejsou důsledkem dlouhodobého používání a namáhání podlahy, ale vznikly díky novým výrobním technologiím. Netrvalo dlouho, a podobné zestařovací prvky začaly pronikat i do segmentu dýhovaných, laminátových, a dokonce i vinylových materiálů.

Načechrané a učesané

Úprava přirozených dřevních vláken s pomocí speciálních nylonových kartáčů, které z letokruhů vymelou nejměkčí části suroviny, dává dobře vyniknout kráse a výjimečnosti materiálu. Výsledné zvýraznění pórů dřeva v podobě stop, jakýchsi miniaturních drážek, je pak zjistitelné nejen na pohled, ale i na dotek. Kartáčování má i praktický dopad, povrch je tvrdší a lépe odolává opotřebení a oděru. Koncový efekt je přímo úměrný typu a textuře výchozí dřeviny, lze ho zvýraznit i s pomocí aplikace olejů nebo laků, jež materiál současně chrání a usnadňují jeho údržbu. Proceduře se nejčastěji podrobují dřeviny dubové, kartáčování však skvěle vypadá také na exotických materiálech. Podlahoviny s takto „načechraným“ vzhledem sluší překvapivě všem typům interiérů, od rustikálních po minimalistické, jimž dodají na jemnosti.

Nedbalé katrování

Právě jakási nedbalost a syrovost jsou typické pro další z nových způsobů opracování dřevěných podlahových lamel. Efekt těchto podlahovin je založen na pravidelných hlubších zářezech, jež na povrchu suroviny zanechává dřevoobráběcí nástroj: rámová pila, tedy katr, odtud také pojem katrování. V podstatě jde o cílené narušení původně hladké nášlapné vrstvy, a to ve směru kolmém na strukturu přírodního materiálu. Výsledkem je zoubkování, jež zajímavě osvěží vzhled podlahy, navíc je přínosem také pro chodidla, která se po takto upraveném povrchu pohybují: funguje totiž zároveň jako masážní podložka. A protože v katrované ploše dokonale zaniknou drobné škrábance způsobené méně šetrným užíváním, lze tuto strukturu považovat i za praktický prvek pro údržbu podlahoviny. Pro finální úpravu lze použít olejování nebo lakování.

Hoblík v akci

Stopy po ručním hoblování jsou dalším vzhledově překvapivým trendem povrchových úprav podlahových krytin. Nese se na vlně návratů k tradičnímu řemeslnému zpracování, jež dominuje i ostatním interiérovým oblastem. Krytinám dodává jedinečnost a originalitu, která vychází z dlouhých tahů nástrojem. Aby byl efekt ručního hoblování co největší, aplikuje se technologie zejména na dřeviny s minimem suků a dalších růstových vad. Je však nutné si dát pozor na napodobeniny, na trhu jsou samozřejmě také ekvivalenty vzniklé aplikací elektrických povrchových úprav. Poznat je lze podle toho, že výsledný „vzor“ je příliš pravidelný a vzniklé hrany jsou příliš ostré, takže podlaha postrádá ono mocné kouzlo nahodilosti, jež provází ruční práci. Vzhled nepravidelných rýh vzniklých působením nástroje v rukou tesařského mistra umocní dopad slunečních paprsků.

Výjimečnost decapé

Podlahoviny upravené kartáčováním a katrováním získají další neodolatelný rozměr a estetickou výjimečnost v důsledku speciální barevné úpravy s názvem decapé. Takto modifikovaný povrch se vyznačuje kontrastním prokreslením struktury dřeva nebo mechanického opracování s barevným tónem, proceduru mohou podstoupit v podstatě jakékoliv přírodní materiály. Efekt je založen na aplikaci tónů z opačné strany barevného spektra, jež se do struktury původní dřeviny dostávají v průběhu výrobních procedur. Dochází k pohledovému zvýraznění kresby použité suroviny, jejích vláken a suků. K oblíbeným patří působivé kontrastní varianty, kdy vynikne světlé decapé na tmavém pozadí a naopak, zvolit však lze samozřejmě i jemnější poměr. Výsledek respektuje rovněž to, na jaký výchozí materiál se technologie uplatňuje: zatímco kartáčovaný podklad působí po absolvování lázně v podobě decapé jemněji a přirozeněji, katrované podlahoviny absorbují zabarvení mohutněji.

Kouzelné okuřování

Z barevného efektu těží také technologie, po jejímž použitý vzniknou kouřové dřeviny. Celý proces, v jehož důsledku získává materiál výjimečné zbarvení, je podmíněn přírodní látkou tanin, jež je obsažena v buňkách materiálu. Vzniká v rostlinách jako produkt sekundárního metabolismu a chrání je proti parazitům a okusu. Její množství je odvislé nejen od toho, ze které části kmene dřevo pochází, ovlivňují ho také klimatické podmínky a nadmořská výška lokality, kde dřevina vyrostla. A právě na obsahu této třísloviny záleží, jak intenzivně se díky taninu výchozí surovina v průběhu výrobních procedur zbarví ve všech pórech, tedy i do hloubky. Pro konečnou úpravu povrchu je opět možné zvolit olej nebo lak. Výjimečně skvělého výsledku dosahuje kouřování ve spojení s decapé, jež dovoluje tónovat dřevitá vlákna v kontrastu s ostatní plochou.

Klasika stále v kurzu

Kromě novinkových jsou samozřejmě na trhu stále osvědčené a krásné ostatní dřevěné podlahoviny, nejen v masivní, ale také v různě vrstvené podobě. Řadu z nich lze díky tepelné vodivosti materiálu použít i k instalaci na podlahové vytápění. Musí samozřejmě splňovat určité parametry, proto se vyplatí sledovat nejen doporučení pro konkrétní typ krytiny, ale také její kompatibilitu se vhodným topným systémem a obecně se stavební konstrukcí a interiérem. Odborníci doporučují k aplikaci zejména vícevrstvé parkety či vlysy (jako plovoucí či lepené podlahy), tyto elegantní, praktické, odolné a stabilní krytiny poslouží i několika generacím. Vzhledem k tomu, že je lze pokládat velmi variabilně (počínaje zámeckým stylem přes klasický anglický k rybí kosti až k copánkové aplikaci), mají široké spektrum použití. To všechno samozřejmě ve výběru z evropských i exotických dřevin různého třídění, v široké škále rozměrů i povrchových úprav. Instalaci usnadňují takzvané zámky (například pero-drážka).

Zdroj: Nové byty a domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *