Podlahy a schody

Odolný a ekologický bambus

Zatímco tradiční tvrdé dřevo zraje v lesích desetiletí, se dřevem z bambusu je možné pracovat již po pěti letech. V tabulce tvrdosti dřevin podle Brinella se navíc tato dřevina ukazuje jako dvakrát tvrdší než dub, což ji předurčuje stát se konkurentem všech obvyklých zástupců smíšeného lesa.

Za netradiční design si navíc není třeba připlácet, podlahy z bambusu mohou dokonce ve srovnání se zmiňovaným dubem nabídnout příznivou cenu. Kromě vhodnosti dekoru v kombinaci se zvoleným vybavením v dané místnosti, není použití bambusu jako podlahové krytiny nijak omezeno. Vzhledem k vysoké odolnosti vůči tření a oděru může být bez obav využita i na tak frekventovaných místech, jako jsou chodby nebo vstupní haly.

Bambus má zajímavou, nepravidelnou kresbu, která může být potlačena, nebo naopak zdůrazněna. Nejodvážnější investoři mohou zvolit velmi originální dekor „zebra“. Horizontální uspořádání více zdůrazňuje původní kresbu materiálu s kolínky, vertikální pak užší rovnoběžné linie. Zajímavý je i fakt, že rozmanitá paleta základních dekorů nevznikla chemicky, ale je odrazem stáří rostliny a lokálních geografických podmínek. Bambus se nejčastěji používá k výrobě masivních nebo dvouvrstvých parket. Další možností mohou být klasické třívrstvé dílce se zámkovým spojem nebo bez něj. Populární jsou také mozaiky s vysokou užitnou tloušťkou 20 milimetrů.

Zdroj foto: Abrasiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *