Podlahy a schody

Schody do nebe

Se schody, respektive se schodištěm je to jako s každým jiným vybavením domácnosti. Nejdříve by měly přijít obligátní otázky vedoucí ke zjištění, co od něj očekáváme. Zda bude provozně vytížené, nebo se po něm bude stoupat jen v určitou část dne či dokonce jen příležitostně, případně bude falešné, vytvořené za účelem rozčlenit a ozvláštnit prostor. Doplňující otázky by se měly týkat možné multifunkčnosti, dále toho, jak vysoký estetický důraz na ně bude kladen, s čímž úzce souvisí celkový vzhled a výběr materiálů. Určitá omezení při realizaci těchto prvotních představ nejspíše přinese jeho užitnost, prostorové a technické možnosti bytu nebo domu a samozřejmě cena.

Funkce, praktičnost, bezpečí

Pro provozně vytížené schodiště se doporučuje šíře od 90 cm z důvodu, aby po něm vedle sebe nebo proti sobě mohly jít dvě osoby, například vedete-li za ruku malé dítě. Také sklon a tvarové zakřivení schodů jsou důležité při užívání menšími dětmi nebo hůře mobilními osobami. Příkré či točité schodiště pro ně může být velmi nebezpečné. Není rovněž vhodné při větší provozní zátěži. Při menší frekvenci nebo příležitostném použití postačí schodiště užší, zhruba od 60 cm. Ke spacím patrům nebo na půdu může vést ještě užší žebříkové nebo mlynářské. Do minimálně využívaných prostor, jako jsou úložné půdičky, pak schodiště skládací, které zůstává schované za přístupovými dvířky.

Svou roli hraje i výška schodů. Běžná výška nášlapu se pohybuje v rozmezí 16 až 19 cm. Vyšší stupně těžko zdolávají dětské nožky nebo méně mobilní členové domácnosti. Rovněž na schodišti bez podstupnic hrozí malým dětem i menším domácím zvířatům podklouznutí. Samostatnou kapitolu bezpečnosti představuje protiskluzová ochrana nášlapů schodů a vhodné zábradlí. Také branky bránící vstupu na schodiště jsou u malých neposedů nezbytností. Pokud je necháte vyrobit ve stejném designu jako schodiště, nebudou narušovat jeho vzhled. Schody budou pravděpodobně využívány také k přesunu věcí, rozměrnějšího nábytku apod. I tomu by měly být uzpůsobeny.

Materiálové možnosti

Nejpoužívanějším materiálem je dřevo, ať již domácí produkce, nebo z cizokrajných dřevin, z nichž se na rozdíl od domácích používají jen odolné, tvrdé druhy. U výstavby typových rodinných domů jsou to často schodiště betonová s dřevěnými nášlapy. Velmi oblíbená jsou i schodiště kombinovaná, kde je kov nosným prvkem dřevěných stupňů čili nášlapů. V menší míře jsou to pak schodiště celokovová, nebo v kombinaci kovu a skla.

S vytížeností schodiště jde ruku v ruce jeho opotřebování, které souvisí s výběrem materiálu. U dřevěných schodišť nebo nášlapů u kombinovaných schodišť se vyplatí vsadit na dražší a odolnější tvrdé dřeviny – dub, buk, modřín, jasan, javor, z exotických (například doussie či merbau). Smrk a borovice mají výhodu v nízké ceně, patří však mezi měkká dřeva, tudíž o rýhy či odštípnutí části nášlapu nebývá nouze. Odolnost proti mechanickému opotřebení zvýší povrchová úprava, zejména lakování a olejování.

Rušný provoz lépe zvládají celokovová schodiště či schodiště s keramickým nebo kamenným obkladem. U skleněných musíte počítat s nějakým tím škrábancem, který se již nedá odstranit zbroušením či zatmelením nebo zamaskovat lakováním jako u dřeva či kovu.

Nepříjemnou vlastností může být hlučnost schodiště, není-li dobře ukotveno a nášlapy pevně spojeny s ostatními konstrukčními prvky. Zapomenout byste neměli ani na budoucí údržbu, neboť na oprašování a leštění hladkých lesklých materiálů či nejrůznějších zdobných prvků schodiště a zábradlí má v dnešní době čas a chuť asi jen málokdo. Vrstvící se prach navíc neprospívá alergikům.

Kolik budou stát?

Finanční stránka je u schodišť významná, cenové rozpětí se pohybuje obvykle od 50 do 200 tisíc korun. Některé firmy počítají cenu podle počtu schodů, jiné podle běžného metru, vždy se ale odvíjí od daného typu schodiště a použitého materiálu. U soukromého truhláře nebo v případě stavebnicových schodů, které zvládne každý trochu zručný stavebník sestavit sám, se dají dřevěné schody v délce okolo 2,5 až 3 m sehnat za cenu do 20 tisíc korun. Naopak u schodiště z luxusních materiálů, obložených ušlechtilým dřevem nebo kamenem, doplněných ručně vyřezávaným či kovaným zábradlím se může vyšplhat na mnohasettisícové částky.

Praktické informace

Dovolují-li to možnosti instalace, vyplatí se s osazením schodiště počkat až po dokončení hrubých stavebních prací, jinak hrozí to, že schody budou opotřebené dříve, než se po nich sami poprvé projdete. Při dodatečné instalaci se schodiště také stylově lépe sladí s celým interiérem. Vždy by spolu měly korespondovat použité materiály a barvy. Schodiště a zábradlí jsou z důvodu bezpečnosti ostře sledována při kolaudacích. Stavební úřad posuzuje zábradlí na základě vyhlášky č. 137/1998 Sb. „O obecných technických požadavcích na výstavbu“, a to zejména jeho pevnost, výšku a vzdálenost mezi výplněmi. Důležité je také osvětlení, přirozené či umělé. Jako trvalé osvětlení se používají diody, jež mohou svítit při své minimální spotřebě a trvanlivosti nepřetržitě.

TYPY SCHODIŠŤ

Schodiště se rozlišují podle mnoha znaků, v základu, který zajímá běžného budoucího uživatele, je to tvar, konstrukční řešení a materiál.

Podle tvaru schodiště

● přímé/rovné – jednoramenné, nebo dvouramenné

● lomené – ramena mohou být doplněna podestou nebo mezipodestou, tvoří tvar „L“, nebo U“, lomení je buď horní, dolní, nebo středové

● točité neboli vřetenové – buď v tradičním tvaru spirály, nebo zatočené jen zčásti do tvaru „J“

● levotočivé a pravotočivé

Podle technologie provedení

Podle konstrukce se schodiště rozdělují na samonosná nebo zavěšená, s plně, oboustranně nebo středově podporovanými stupni. Podle technologie provedení se v základu dělí na:

● monolitická – z jednoho kusu

● vyzdívaná, bočnicová – celé schody, nebo jen nášlapy jsou ukotveny v bočnicích

● segmentová – složená z částí tvořících páteř schodiště, jež nesou jednotlivé nášlapy

● samonosná – sem patří sedlové schodiště, schodiště se zadlabávanými schodnicemi a schodiště s nášlapy spojovanými pomocí třmenů a sloupků zábradlí, bezschodnicové čepové, u nějž jsou nášlapy kotveny do zdi přes čepy a zavěšeny na nosném madle

● schodiště s kombinovanými technologiemi

1. KYA, světlá varianta segmentového schodiště KLAN, ocel a bukový masiv, cena od 29 640 Kč (J. A. P.)

2. Železobetonové schodiště, stupně a podstupnice obloženy mramorem, cena jednoho podlaží asi 250 000 Kč (DNA CZ)

3. Točité schodiště z bukového masivu, součást vybavení typového domu PARTHENÓN (INMONT CHEB)

4. Kombinované schodiště ELEGANT v sedlovém provedení, ceny dle rozměrů a použitého materiálu (SWN MORAVIA)

5. ELEGANT s kovovou schodnicí a dřevěnými nášlapy, skleněná stěna, dřevěné madlo, cena dle rozměrů a použitého materiálu (SWN MORAVIA)

Více se dočtete v časopise Bydlení

TEXT: Zuzana Ottová

FOTO: archiv firem

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *