Pohovky a křesla

Sedačky pro každý den

Pro tvary, rozměry a jejich vzájemné vztahy – tak zvanou ergonomii – sedacího nábytku platí zcela jiná pravidla nežli pro obyčejnou židli. Držení těla není opěradlem směrováno k dokonalému zdravému sezení, naopak se v pohovce uprostřed obývacího pokoje stává uvolněnějším a rozmanitějším. Sedací nábytek nám kromě pohodlného sezení nabízí možnost polehávání nebo chcete-li přímo povalování nad časopisem, napínavou knihou, případně před šedomodrým svitem obrazovky. Zatímco klasická kuchyňská či pracovní židle mají sedák ve výšce okolo 45 cm, pohovka ho má výrazně níž – 39 až 43 cm nad zemí. Oproti rovinnému a poměrně pevnému sedáku židle nabízí měkké, bohatě polstrované čalounění, do kterého se můžeme pohodlně zabořit. Čím blíže zemi je sedák a čím více se svažuje směrem k opěráku, tím poživačnější sezení nám nabízí. Současně však můžeme mít ve stáří či v nemoci problém své pozadí zvednout z náruče tohoto luxusního a rozmarného sezení zpět na vlastní nohy.

Významnou roli pro naše pohodlí hraje současně hloubka sedu – vzdálenost od opěradla k hraně sedáku. Příliš hluboký sedák nás nutí sedět na hraně sedáku s nohama ohnutýma v kolenou, ovšem bez možnosti opření zad o opěradlo, které se nachází daleko za našimi za námi. Pokud naopak usedneme poctivě a pracně až k opěradlu, podaří se nám to pouze s nataženýma nohama stejně jako malému dítěti, jehož stehna jsou pro pohovku příliš krátká. Bohužel takto nepoužitelných sedaček, na kterých se doslova nedá sedět, je na našem trhu stále dost. Problém lze v omezené míře řešit množstvím polštářů volně umístěných u opěradla.

Podpora pro ruce nebo hlavu?

Područky, věrní pomocníci při vstávání a decentní opora při usedání, mají tisíc podob. Navrženy ve správné výši nám umožňují přirozené a pohodlné položení paže ohnuté v lokti. V moderních sedacích soupravách geometrických tvarů bývají bohužel nahrazeny boční čalouněnou deskou, ukončenou ve výšce ramen a nikoliv lokte. Funkci područky pak nedokonale nahrazují válcovité polštářky. Přílišnou měkkost vynahrazují jistou univerzalitou – z područky se rázem může stát třeba podhlavník. Tyto moderní a strohé sedací soupravy jsou elegantní, nízké a umožňují proto podepření zátylku pouze podloženým polštářkem. Pro starší zákazníky se zdravotními problémy a nemocnou krční páteří přijde vhod spíše typ se zvýšeným ergonomicky tvarovaným opěrákem, který umožňuje trvalé a přirozené podepření hlavy.

Velikost a umístění

Minimální sedací souprava bez křesílka bude vyhovovat mladému vytíženému člověku se slibnou kariérou žijícímu plánovaně single, zatímco pro manžele s malým dítětem už bude příliš skromná. Jejich nároky lépe uspokojí standardní dvoj- nebo trojsedačka doplněná pohodlným křeslem pro návštěvy. Pro pětičlennou domácnost se psem trh nabízí nepřeberně možností – kombinaci několika dvojsedaček s křesly, případně praktičtější kompaktní rozlehlou sestavu ve tvaru písmene L nebo dokonce U.

Prostorovým uspořádáním různě velkých sestav spolu s křesly můžeme vytvořit prostor pro relaxaci přesně na míru svým potřebám a představám. Sedačka u zdi poskytuje žádoucí pocit krytých zad, ve tvaru písmene L uzavřena dvěma křesly pak vytvoří doslova rodinné hnízdo. Volnější a vůči světu otevřenější kompozice vznikají centrálním umístěním sedací soupravy v prostoru, které sluší obzvláště rozlehlým a bohatě prosvětleným interiérům. Rohová sestava umístěná volně do prostoru je výrazným architektonickým prvkem, který efektně a nenuceně rozčlení místnost na dvě funkční zóny. Při výběru pohovky do prostoru dbejme na to, aby vypadala esteticky uspokojivě ze všech stran a dojem z hezkého „obličeje“ nekazila ošklivá a nudná „záda“.

Osobní test

Při výběru v obchodě se nebojme do sedačky usednout a několik minut v ní posedět nad donesenými novinami. Je čalounění dostatečně polstrované, měkké a pohodlné? Pokud nás dřevotřísková deska – nosná konstrukce soupravy tlačí do kostrče, nebo jsme se naopak zabořili do příliš měkkého čalounění, ze kterého se nám již nikdy nepodaří vstát, všechno je špatně. Matrace pohovky sice musejí nabízet jistý komfort, měly by však být současně praktické a poskytovat unavenému tělu a páteři oporu. Pod potahem bychom v žádném případě neměli při dotyku cítit vnitřní konstrukci ani pružiny, které by mohly vést k předčasnému znehodnocení potahové látky.

Pevnost a stabilita

Nejen pohodlná, ale také bezpečná by měla být naše pohovka. Předpokladem je dostatečně pevná a stabilní nosná konstrukce, tvořená zpravidla kombinací dřevěného rámu s matracemi, u klasicky tvarovaných pohovek kombinací se spirálovými pružinami a bavlněnou plstí. Předpokladem stability a zárukou trvanlivosti je dřevěná konstrukce z tvrdého dřeva poctivě spojená lepením i šroubovanými spoji. Dalším důležitým faktorem stability je kotvení, velikost a tvar nohou. Subtilní nožky pod masivní konstrukcí nejen nesplní svůj úkol, ale zaručeně zkazí i celkový estetický dojem. Všechny konstrukční nosné i nenosné části pohovky by měly být ve vzájemném poměru a souladu – k subtilní konstrukci se hodí jemné, nenápadné nožky, masivní rozložitou sedačku unesou bytelné nohy z masivního dřeva.

Spaní pro hosta

Rozkládací, nebo obyčejná? – to je při výběru nové pohovky pro mnoho zákazníků základní otázka. Rozkládací typ nám po jednoduchých úpravách nabídne jedno, případně dvě lůžka pro příležitostné přespání návštěv. Je lákavou variantou především tam, kde velikost domu nedovoluje zřízení samostatného pokoje pro hosty a do pracovny se lůžko pro tyto účely nevejde. Za tuto výhodu je však třeba zaplatit přiměřenou daň – mohutnější konstrukcí a plnou spodní částí sedačky, která vždy bude působit trochu neohrabaně. Nalézt na současném trhu rozkládací a současně elegantní sedací soupravu je opravdovým oříškem. Pokud spaní návštěvy vyřešíme samostatným pokojem, nebo třeba nafukovacím lůžkem, nemusí nás ve výběru té nejkrásnější, subtilní a estetické sedačky nic omezovat.

Sedačka jako stavebnice

Trendem posledních let je pohovka koncipovaná jako dětská stavebnice. Stačí pouze vybrat si správné komponenty a poskládat je k sobě. Mezi základní prvky patří běžný díl sedačky, rohové díly pro sezení, rohové stolečky, krajní díly s područkami, relaxační prodloužené díly bez područek pro pohodlné ležení nebo taburetky pod nohy. Ve výběru vhodné kombinace nám může pomoci leták nebo vzorková prodejna výrobce. Také se můžeme nechat odvážně unést vlastní fantazií a vytvořit sezení netypických tvarů i funkcí. Výhodou tohoto systému je snadná manipulace a spojování prvků, díky níž nemusí být žádná podoba sezení definitivní. Kromě toho systém nabízí lákavou možnost postupného rozšiřování a doplňování základní sestavy spolu s naším rostoucím platem a zvyšující se životní úrovní.

Doplňky

Samotná sedací souprava trůnící vítězně uprostřed obývacího pokoje však k našemu dokonalému štěstí nestačí. Její samozřejmou součástí je několik dalších nábytkových solitérů a doplňků. Nejbližší přítelkyní je určitě lampa na čtení s dostatečně dimenzovaným zdrojem a stínidlem směrujícím světlený tok přímo na stránky knih a časopisů. Dalším nepostradatelným skromným přítelem, ba sluhou sedací soupravy je stolek pro uložení zábavných i naučných tiskovin. Významným společníkem a rovnocenným partnerem každé pohovky je konferenční stolek, kterému se podrobněji budeme věnovat v některém z dalších dílů tohoto seriálu.

Ing. arch. Veronika Haroldová

Zaujal Vás tento článek? Pro inspiraci vyhledejte aktuální nabídky křesel a sedaček v katalozích

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *