Postele a matrace

Kvalitní spaní

Tento materiál mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě uživatele, čímž se skvěle přizpůsobuje křivkám lidského těla. Díky efektu pomalého vracení do původní polohy omezuje protitlak a zabraňuje tak proleženinám. Zvolit tento typ matrace by měli určitě jedinci, které trápí bolesti zad. Výrobky z HR, tak zvané studené pěny, vynikají výbornou elasticitou, tvarovou stálostí, dlouhou životností a skvělou prodyšností a rovněž tak lépe odvádí teplo.

Další variantou pěnových matrací jsou výrobky z PUR pěny, u nás známé běžně pod názvem molitan. Oblíbenými jsou mezi zákazníky také matrace latexové, vyráběné ze směsí syntetického a přírodního latexu (kaučuk). Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější a také dražší. Silnou stránkou latexových matrací je takzvaná bodová elasticita – k deformaci materiálu dochází pouze na místech, na které je vyvíjena síla, okolní prostor zůstává bez deformací. Alergici zase ocení fakt, že jsou latexové matrace dostatečně prodyšné a proto i méně náchylné proti plísním a bakteriím.

Pro pohodlný spánek můžete zvolit i takzvanou sendvičovou matraci. Tvořena je několika vrstvami z odlišných materiálů nebo z několika vrstev materiálu různé objemové hmotnosti. Matrace tak k použití nabízí dvě strany s odlišnými vlastnostmi (tvrdostí). Sendvičové matrace jsou oblíbené pro svoji výraznou pevnost a tvarovou stálost.

Posledními druhy matrací jsou pružinové a taštičkové matrace. Oba tyto typy výrobků jsou tvořeny pružinami. U taštičkových matrací jsou ale pružiny zašity do textilních sáčků, které umožňují individuálně reagovat na tlak těla a optimálně tak rozložit jeho hmotnost. Další silnou stránkou taštičkových matrací je výborná prodyšnost – díky tomu jsou velmi odolné vůči výskytu roztočů, plísní a bakterií. Matrace tohoto typu je také možné takzvaně zónovat. To znamená, že se do jednotlivých částí matrace vloží taštičky s odlišnou tvrdostí pružin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *