Postele a matrace

Maximum pro náš spánek

Co to je ten opěvovaný, vychvalovaný, vzácný, životadárný, osvěžující, uvolňující (a já nevím jaký ještě) spánek? Definice hovoří o útlumově – relaxační fázi organismu, při níž některé funkce organismus potlačuje, jiné zmírní, ztlumí či zpomalí. Sníží teplotu organismu, zpomalí dech a sníží krevní tlak. Délka spánku je individuální, udává se cca 7 – 8 hodin. Ve spánku se nám zdají sny a mozek nepřestává pracovat. Bez dostatku spánku se u člověka může objevit podrážděnost, únava, migrény aj. Vlivem vážných poruch spánku se mohou projevit i psychické potíže vážného charakteru. Spánek se dělí na několik fází, které mají různou délku, nastávají v rozdílný čas a pomáhají organismu s různými funkcemi.

Podstatné jsou fáze NREM (kdy se dá jednoduše říct, že tělo regeneruje svoji fyzickou stránku) a REM (kdy organismus restartuje psychické procesy). Usínání je fáze přechodu z bdělosti do spánkové fáze, opačný proces se nazývá probouzení. Tolik velmi zjednodušeně o tom, co je to spánek. Pravidla pro zdravý spánek se nazývají spánková hygiena. „To je věda na medvěda. Co?“ Nebojte, nic to není. Lapidárně řečeno je to takový „úklid těla i duše“ za vydatné pomoci všech podpůrných aspektů, které nám spánek umožňují. V počítačové terminologii je to takový restart organismu, částečné zformátování disku, defragmentace, zálohování doplněné o kontrolu hardwaru a jeho pečlivou údržbu za účelem stejné nebo vyšší výkonnosti následně. Je nabíledni, že náš organismus potřebuje tuto dušení očistu, úklid a relaxaci, jinak se můžeme zacyklit stejně jako náš oblíbený počítač. Kvůli počítači přijde kamarád – počítačník nebo profesionál IT, kvůli vám lékař. Potom se dozvíte, že trpíte insomnií, dyssomnií, parasomnií, hypersomnií, spánkovou deprivací nebo třeba somnabulismem. Vypadá to jako nadávky a je to stejně nepříjemné, jako to zní. Proto to nepodceníme a něco společně vymyslíme.

Než se obujeme do tématu, bude dobré si trochu proskočit historii. Nedělejte si valné iluze, že když se vám toulá kolem jeskyně šavlozubý tygr, tak se vám bude spát výrazně lépe, než když se vám kolem firmy toulá úředník berňáku nebo exekutor. Ani vám nepomůže, že vaše tlupa krčící se pod kožešinami okolo ohně má společně dohromady IQ 120 a umíte dohromady 50 slov. Chci tím říct, že například vaše schopnosti nestačí na vyhodnocení nebezpečí. Věřte, že to byl tehdy adrenalin stejně jako dnes. Na otázky svých dětí musíte odpovídat adekvátně jejich věku a intelektu. Stejně tak tížila tehdejší doba adekvátně svými problémy lidi, kteří v ní žili. Nemyslete si, že král obklopený přepychem nemůže být nešťastný a v noci kopat s výkřiky do peřin. Není to specifikum určité doby, chudoby či blahobytu, ani rozdílných sociálních skupin. Naštěstí obranyschopnost našeho organismu má různé mechanismy, jak nepřízni doby a osudu do určité míry čelit. Naštěstí. Jinak by se lidé postižení chudobou, válkami, epidemií či hladomorem už nikdy nevyspali. Řádově po 15 dnech odpíraného spánku, člověk např. při mučení umírá. Podle tohoto klíče by tento svět zel prázdnotou. Rozhodně by nebyl přelidněný, jako je dnes.

To vše je pouze konstatováním, že tato doba je stejně obtížná, jako každá jiná a na nás je si to udělat co nejlepší. Hovoříme o spánku, ale platí to pro naše žití jako celek, paušálně.

 

Spánek – to fakt někdo vymyslel dobře…

„Co si oblékám na spaní? Chanel č. 5.“  Marilyn Monroe


Řeč nebude ani o absenci pyžama dotyčné blondýnky, ani o aromaterapii spojené kultovní voňavkou a s fenoménem francouzské módní návrhářky Gabrielle „Coco“ Chanel. I když?

Nakonec, nahá Marylin a svůdná vůně v místnosti s mihotajícími se plamínky svíček a šampáňo v opalizujících sklenicích… To vlastně není špatné entrée následného prožitku, a posléze skvostného spánku, s úsměvem na rtech a rtěnkou na tváři.  

 

Co mám dělat? Už mám 5261, 5262 ovcí a pořád jsem nezobnul?


Ložnici, mobiliář a ostatní atributy budeme řešit následně. Než se tam ale dostaneme? Chodíte na squash nebo badminton? Zkuste to. Je to zdravé, intenzívní pohyb, no prostě super. Ale když jste celý den v práci, kdy se tam dostanete? V podvečer po práci to ještě ujde. Zkuste to v 21 hodin. Do půlnoci máte co dělat a 5261 ovcí vám fakt nevystačí. Hovořím o sportu. Pochopitelně sportu, který je intenzívní. Po šachové partii taky možná neusnete, protože jste se nepozorností dostal jezdcem mimo šachovnici a prohrál s nějakým troubou. Nicméně sport, cvičení, běhání je dobré provozovat 3 – 5 hodin před předpokládaným spánkem. Zkusil jsem oboje, nedá se srovnat. Relaxaci si každý představuje jinak. Sauna, sprcha, masáže, jóga, čtení, poslech hudby, film, psaní, hry (bohužel i na PC), zpěv, hra na hudební nástroje, různé koníčky, to vše může být součástí večera a předspánkové aktivity. Pochopitelně filmový horor, válečný drasťák, roztřískaná kytara, která nehraje sama, nebo vztek na vaši krajtu, jež sežrala dceři křečka, pracovní telefonát, hádka, není nikdy dobrým uvolněním pro blahodárný spánek. Milování je také jedna z příjemných předspánkových aktivit, pokud nepříjde dříve spánek, než společné vyvrcholení obou partnerů. Opět platí: „Každému jeho nebe.“ Volte s rozmyslem tak, aby vás daná činnost uspokojovala, ne dráždila. Potom můžete usnout spánkem spravedlivým, bez průtahů a počítání kudrnatých přežvýkavců.  

 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net, Univerzum – Barvy pro váš domov – Suzy Chiazzari

Použité fotografie a obrázky: Exiteria, Ing. arch. Petr Brandejský

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *