Postele a matrace

Maximum pro náš spánek 3

Pokusíme se podívat na jednotlivé barvy nejenom v kontextu ložnice, ale i jejich působení na naše vnímání, náladu, pocity obecně. Co se týká dispozice – tmavý strop snižuje opticky světlou výšku a naopak. Protáhlou místnost opticky zkrátíme ztmavením protilehlé krátké stěny. Sloupy nebo výstupky – tmavé před světlou stěnou vystupují a jsou zdůrazněné. Naopak světlé prvky před tmavší stěnou působí lehce a opticky snižují její „předimenzovanost“.

BARVY TEPLÉ – Jsou barvy, jež obsahují žlutou. Tj. červená, oranžovočervená, oranžová, žlutooranžová, žlutá, žlutozelená a zelená. Působí aktivně, případně až dráždivě, „prohřívají“. Teplé světlé barvy shora duchovně podněcují, ze strany oteplují a přibližují, zespodu odlehčují a zvedají. Teplé tmavé barvy shora uzavírají, jsou důstojné, ze strany obklopují, zespodu působí bezpečně.

BARVY STUDENÉ – Jsou barvy obsahující modrou. Tj. modrozelená, modrá, fialovomodrá, fialová, červenofialová. Působí pasívně, zklidňují, „chladí“. Studené světlé barvy shora zesvětlují, uvolňují, ze stran odvádějí stranou, zespodu působí hladce. Studené tmavé barvy shora působí hrozivě, ze strany smutně, depresívně, zespodu těžce, stahují dolů.

BARVY „NEUTRÁLNÍ“ – béžová, šedohnědá, šedá, smetanové barvy, bílá a černá jsou jakýmsi podkladem pro ostatní barvy. Jsou univerzální, lehké a pohodlné.

BÍLÁ BARVA – protipól černé, barva je synonymem čistoty a pořádku, odděluje ostatní barvy, hraje většinou hlavní roli v interiéru, zesvětluje, podtrhuje, oživuje a člení.

ČERNÁ BARVA – protipól bílé, patří mezi barvy, se kterými je třeba nakládat opatrně, nicméně je to barva mystická, elegantní, luxusní, noblesní, skrývá se v ní autorita. Může být barvou vzdoru, v naší kultuře je to ale i barva smutku. V ložnici by měla být černá pouze akcentem nebo doplňkovou barvou k barvě převládající. Dobře se snáší s modrou a fialovou, ale je dobré ji používat k živějším barvám.

ČERVENÁ BARVA – v ložnici je to opět barva na zamyšlení. V sytých odstínech vás nenechá odpočinout, je agresívní. Akcentuje ostatní použité barvy. V ložnici s ní nakládejte jako se šafránem. Nicméně jemné lehčí tóny mohou být velmi dobře použitelné v ložnici, hodí se pro doplňky, závěsy, povlečení, dekorace a obrazy aj.

MODRÁ BARVA – symbolizuje vyváženost, klid, mír, něhu, důvěru. Je pravým protipólem červené. Představuje tradici, stálost, spolehlivost a komunikaci. Tmavé odstíny mají tajemnou asociaci, jsou průvodcem spánku a snění. Modré tóny je vhodné užívat ve větších místnostech.

ŽLUTÁ BARVA – je barva jasná, optimistická, dynamická, otevřená a teplá. Je barvou, která napětí tlumí.

ORANŽOVÁ BARVA – je barvou radosti, sebedůvěry, oslabuje letargii, pesimismus, nechuť, ale i citové výbuchy, má v sobě zjemnělou smyslnost.

FIALOVÁ BARVA – Fialová barva je barvou luxusu, je emotivní  a exotická. Domov do fialova si ladí silné osobnosti.

ZELENÁ BARVA – je barva konejšivá, svěží, uklidňující, barva jistoty, naděje a bezpečí. V interiéru je synonymem bezpečného útočiště, jednoduchosti, klidu a vážnosti.

PURPUROVÁ BARVA (NĚKDY TAKY NACHOVÁ, BORDEAUX) – důstojná, hrdá, majestátní, luxusní, noblesní, okázalá.

ZLATÁ BARVA – velkorysá, šlechetná, okázalá.

SVĚTLEZELENÁ BARVA – v „nejedovatých odstínech“ je přirozená, chladná, vlhká, tichá.

TMAVOZELENÁ BARVA – bezpečí, naděje, klid, ale i omezení.

TMAVOMODRÁ BARVA –  vážná až skličující, barva dálek, nostalgie, rozjímání, smutku.

SVĚTLEMODRÁ BARVA – vzdušná, tichá, přívětivá.

HNĚDÁ BARVA – střízlivá, solidní, vážná, symbolizuje jistotu, pořádek, domov.

ŠEDÁ BARVA – netečná, pokorná, doplňující či podtrhující ostatní barvy.

Podlahy jsou téma velmi obsáhlé.

DŘEVĚNÁ PODLAHA – je fundamentální záležitost a vychází z dřívějších materiálových možností. Je to přírodní materiál, pevný, pružný a odolný, izolační a co hlavně, krásný na pohled. Dřevo je prostě tradice.

KORKOVÁ PODLAHA – podlahy z kůry korkového dubu jsou stejně jako dřevo izolační pružné a teplé.

PŘÍRODNÍ LINOLEUM  – tzv. Marmoleum, které je vyrobeno z juty a dřevité moučky, lněných olejů, pryskyřice, vápence a pigmentů. Vyrábí se v rolích nebo opět jako plovoucí. Lze zde dosáhnout všemožných barevných odstínů, všemožných kombinací a intarzií.

LAMINÁTOVÁ PODLAHA – nepřeberné množství vzorů, barev, dezénů. Většinou se vyrábí jako plovoucí podlaha se zámky, v různých třídách odolnosti.

VINYLOVÁ PODLAHA – patří mezi syntetické podlahy. Co do barev a dezénů zapomeňte na omezený výběr dřívější éry. V současnosti je tento sortiment neskutečně pestrý a kvalitní. Leckdy si musíte sáhnou na povrch, přesvědčit se, jestli to, na čem stojíte, je „lino“ nebo dotyčný materiál, který simuluje. Tyto podlahy stejně jako předešlé jsou na výběr v rolích (metráži) nebo jako plovoucí podlahy z dílců.

DLAŽBY – mohou být z přírodního kamene, keramické nebo betonové. V našem případě je na zvážení, zda v ložnici použít dlažbu keramickou. V současnosti nalezneme opět nepřeberné množství barev, vzorů, tvarů. Za povšimnutí stojí kupř. dlažba simulující dřevěnou podlahu.

KOBERCE – sortiment s nepřeberným množstvím variant, v metráži jako celopodlahový nebo kusový. Ten druhý lze použít na kteroukoliv z předešlých podlah na doplnění, zateplení, zútulnění, jako barevný akcent aj. Ne snad, že bych vyčerpal téma podlahové krytiny, ale jako průlet tématem, orientace v problému, to patrně dostačuje.

Ergonometrie. Místnost, ale i mobiliář musí mít potřebné rozměry i proporce odpovídající tělesným mírám osob, které zde žijí. Zvažujte výšku mobiliáře, kam chcete dosáhnout. Stejně tak, jak vysoko a daleko dosáhnete, pokud kupř. sedíte nebo stojíte.

Osvětlení, topení a větrání. Nedílnou součástí řešení celkové pohody je klima místnosti. Dostatek světla musíme mít možnost kombinovat s tlumením světla, případně možností úplné tmy. To stejné platí i o osvětlení umělém, popř. světlovodech. Stejně tak je potřeba mít možnost korigovat přísun čerstvého vzduchu a tepla (v létě popř. chladu). Například klimatizace už dnes není žádnou vzácností stejně tak jako rekuperační jednotky nebo sálavé panely aj.

 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net, Univerzum – Barvy pro váš domov – Suzy Chiazzari

Použité fotografie a obrázky: Exiteria, Ing. arch. Petr Brandejský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *