PR články

Skvostně čistá fasáda díky nanotechnologiím

 

 A fasádní barva, na které se špína neudrží, bude to pravé pro váš dům.

Co je to ta nanotechnologie?

Nejprve s ujasněme, co je to nanotechnologie a na jakém principu bude barva fungovat. Nanotechnologie využívají manipulace s nejmenšími částicemi za vniku netradičních materiálů a látek, které se dají využít ve spoustě technických oblastí. Přeneseny byly z výzkumu do praxe a dnes slouží i běžným lidem. Zvláštním odvětvím často převáděným do běžné praxe je chemická nanotechnologie – vytváří především různé barvy a nátěry, které zlepšují vlastnosti materiálů a prodlužují jejich životnost. Cílem je vytvořit aktivní povrch, tedy ochrana materiálu a jeho impregnace.

Proč je květ lotosu stále panensky čistý

V případě barev na prinicipu nanotechnologií se využívá „ efektu lotosového květu“ za pomoci miniaturních nano částeček. Inspirací pro tuto technologii byla, jak již název napovídá, sama příroda. Všimněte si, že z květu lotosu voda okamžitě steče a ten tak zůstává stále panensky čistý, i když jde vlastně o rostlinu rostoucí z bahna a ohrožuje ji špína, prach a déšť. Jak je to možné?

Tajemství je ukryto ve speciálním povrchu lístků. Ty jsou pokryty miliony miniaturních hrbolků, které mezi sebe nepustí kapky. Chrání ho tedy před vodou i usazováním nečistot. Kapky stečou a květ zůstává pořád čistý. Vědci tento efekt napodobují právě v chemických nanotechnologiích. Podařilo se vyvinout účinnou impregnaci. Ošetřený povrch je samočisticí a dobře odolává vodě.

Perlový efekt u fasádní barvy

Fasádní barva se samočisticím efektem využívá „perlový efekt“, neboli již zmíněný „efekt lotosového květu“. Po natření zůstává fasáda jako nová. Špína smyje déšť, a pokud to náhodou nestačí, třeba ve velkých městech se znečištěným prostředím, stačí fasádu omýt jednou za čas. A postačí k tomu „wapka“, tedy vysokotlaká voda. Poškození fasády se bát nemusíte.

Tato barva chrání fasádu nejen před špínou, ale i před navlhnutím, plísněmi a houbami. Následkem toho i lépe tepelně izoluje, takže se snižují náklady na vytápění. Fasáda i po tomto ošeření krásně dýchá, vlhkost jde ven v podobě páry. Minulostí je i opadávání barvy.

Pokud hledáte, čím ošetřit fasádu, třeba i v náročných podmínkách, určitě nad nanotechnologiemi popřemýšlejte. Usnadní vám spoustu práce a vylepší vlastnosti fasády. Na výběr je spousta krásných odstínů a spolehnout se můžete na výborné krycí schopnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *