Pracovna

Stůl řečený psací

Prioritou pracovního stolu není nejspíš materiál, ze kterého je vyroben. Důležitá je jeho prostornost a náležitosti, důležité jsou jeho ergonomické vlastnosti a kvalita jeho zpracování – abychom se u stolu mohli delší dobu soustředit na práci, musí se nám u něho totiž pohodlně sedět a sezením si nesmíme ničit zdraví. Od nejmenších stolků určených jen pro otevřený notebook přes stoly takřka luxusní – všechny mají jedno společné. Měly by respektovat potřeby pracovní a potřeby lidského těla a měly by být kvalitně vyrobené. V praxi to znamená, že se zásuvky nebudou při opakovaném otevírání rozpadat, nebudeme muset stůl podkládat – protože není stabilní a nestane se, že bychom opakovaně naráželi loktem do ostré hrany nebo rohu v nešikovné výšce a úhlu. Pracovní plocha stolu by měla být umístěna v takové výšce, abychom na ní pohodlně položili předloktí. Ideální jsou stoly vybavené pojízdnou plochou pro klávesnici počítače, která je umístěna pod vlastní pracovní plochou. V této nižší poloze se nám totiž pohodlněji s klávesnicí pracuje. Naopak pro umístění monitoru počítače by měl mít stůl vyvýšenou plochu, aby byl monitor umístěn ve výšce našich očí – ne níže a ne výš.

Rohové stoly mají jako bonus navíc prostornější pracovní plochu – desku, kterou můžeme využít jako „odkládací“ a rozpracované materiály mít přehledně a pohotově na očích a při ruce. Pravoúhlé řešení však nemusí být každému uživateli vhod – elegantnější jsou rohové stoly, jejichž vnitřní hrana je zaoblená ve čtvrtkruhu. Takové řešení je ale malinko náročnější na prostor. Také úložný prostor hraje u psacího – pracovního stolu důležitou úlohu. Většina stolů je vybavena praktickými zásuvkami – pozor ale, ty nesmí omezovat uživatele v pohybu nohou pod deskou stolu – právě zde nejčastěji dochází k bolestivým modřinám, pokud by zásuvka tzv. „visela“ ve vzduchu pod deskou v nesprávné výšce. Dalším možným řešením je pojízdný zásuvkový kontejner, který má navíc tu výhodu, že pokud někdo přisedne vedle nás, můžeme kontejner dočasně umístit vedle stolu a uvolní se tak místo pro dočasného spoluhráče – spolupracovníka.
V neposlední řadě pak nesmíme zapomenout, že k pohodlnému a zdravému „posezení“ u pracovního stolu přispěje podstatnou měrou také zdravotně nezávadná a kvalitní židle.

Zdroj foto Dřevotvar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *