Stavba

Dům za dva týdny

V okamžiku, kdy mladý pár začal plánovat rodinu, vyvstala otázka, jak dlouho jim ještě bude byt 2+kk na sídlišti svojí velikostí postačovat. Byt byl malý, sousedy za průzvučnou stěnou bylo stále slyšet, o všech důležitých věcech týkajících se provozu domu bylo třeba se nekonečně dohadovat s ostatními obyvateli, zkrátka nebyli pány ve svém domě. Původně si chtěli koupit větší byt v Praze, ale čím víc o jeho koupi přemýšleli a byt hledali, tím méně je nabídka uspokojovala. Cena za byty se jim zdála nepřiměřeně vysoká. Obrátili se na rodiče, kteří jim odprodali nevyužívaný pozemek v menší obci plné zahrad. Nastaly úvahy, jaký dům na poměrně malé parcele postavit.

Přednosti dřevostavby

Mezi nabízenými hotovými projekty hledali především dům, který se na protáhlý úzký pozemek vejde. Nejprve počítali, kolik budou potřebovat pokojů, vnitřní provozní vztahy zprvu určovaly velikost domu, zatím bez ohledu na vnější vzhled. „Celková plocha a dispoziční uspořádání byly důležité, to pak těžko změníte,“ vysvětluje paní majitelka. „Poměrně brzy jsme se orientovali na dřevostavby, protože mají menší tlouštku stěn, což je právě na menším pozemku velmi důležité, získáte při určité zastavěné ploše větší využitelný vnitřní prostor. Neméně důležitým argumentem ve prospěch dřevostavby je rychlost výstavby, protože dům stojí během čtrnácti dnů. Přípravná doba pro stavební povolení a vyřízení hypotéky je velmi dlouhá, ale když máte základovou desku, postavíte dům o rok nebo minimálně o půl roku dřív než dům zděný.“

Poměrně důležité bylo rozhodnutí angažovat do stavebního procesu jediného odpovědného dodavatele. Hledali jej na internetu a v časopisech. „Již se přesně nepamatuji, proč jsme vybrali konkrétní firmu, myslím, že díky jejich dlouholeté zkušenosti se stavbou montovaných dřevěných domů a kvůli variabilitě nabídky. Firma převzala nové technologie ze zahraničí a na dům poskytuje záruku 30 let. Je to český podnik, nabízí domy cenově přijatelné,“ doplňuje paní domu. Následovala návštěva realizovaných zakázek i vzorového domu. Zkoumali ho zvenku i zevnitř, zkoušeli například kvalitu zvukových izolací. Druhou návštěvu vykonali u zcela cizích lidí, bydlících v domě od vytipovaného dodavatele. „Jejich reakce byly výsostně pozitivní, upozorňovali nás na detaily, kterým máme věnovat zvýšenou pozornost, například výběru spotřebičů a dalším předmětům z vybavení domu. Měli dobrou zkušenost s firmou i s domem. Byli jsme u nich v zimě a ocenili jsme úžasné tepelně izolační vlastnosti domu. Chválili minimální spotřebu energie, což můžeme dnes také potvrdit. To bylo pro nás hodně důležité,“ vysvětluje majitelka.

Možné úpravy

Manželé potřebovali najít dům, který se vejde na úzký pozemek i při splnění minimálních předepsaných odstupů. Z nabízeného sortimentu si vybrali typ, který podmínku splňoval. „Velmi se nám zalíbila velká obytná místnost v přízemí, zahrnující kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Nemám ráda zbytečné dveře, nemám ráda malé uzavřené prostory, naopak otevřený interiér je příjemně vzdušný,“ svěřuje se naše hostitelka. „Když přijde návštěva, mohu něco připravovat v kuchyni a stále se s hosty bavit, nemusím nikam odbíhat, vím, co se tady děje, jsem v kontaktu.“
Vybraný typ dodavatel pro zákazníka trochu upravil. Původně pultovou střechu zaměnili za sedlovou, dům stranově otočili, aby vyhovoval usazení na konkrétním pozemku umístěním vchodových dveří a orientací prosklené stěny k západu, nikoli k východu. „Chtěli jsme mít dům hodně prosvětlený, proto jsme do západní stěny vsadili všechna okna francouzského typu, prosklená až k podlaze. V přízemí i v poschodí jsme oddělili WC od koupelny.“

Před podpisem smlouvy s dodavatelem probíhá konečná specifikace. Podle našich hostitelů je tento krok poměrně důležitý a doporučuje se na něj včas připravit, rozmyslet si jednotlivé prvky a materiály, jejich barvy, umístění a podobně. Týká se to například takových zdánlivých drobností, jakými jsou vypínače a zásuvky. Na základě specifikace teprve může dodavatel vypočítat konečnou cenu.
Dům není podsklepený, základovou desku investorům postavila místní stavební firma. Pak přijely čtyři kamiony a za dva dny stála hrubá stavba. Celá stěna jednoho podlaží tvoří jeden panel včetně všech rozvodů. S umytou podlahou předala firma dům po čtrnácti dnech majitelům.
„Největší překážkou je byrokracie ve stavebním řízení a zajištění hypotéky. To nám trvalo rok. Dlouho trvá, než posbíráte všechna nutná potvrzení a razítka všech možných tvarů. Pak úřad rozhodl poměrně rychle. S dodavatelem jsme naprosto spokojeni. Dodávka proběhla bez komplikací, všechno měli perfektně připravené. Vybrali jsme si určitě dobře – nejen firmu, ale i typ domu. Je prostorný a neskutečně úsporný ve spotřebě energie. Ze zálohy na plyn jsme dostali více než polovinu nazpět,“ uzavírá spokojeně paní majitelka.

Pavel Rydl

Rádi byste bydleli nově a lépe? Desítky developerských projektů ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *