Stavba

Jděte ekologickou cestou se solárními kolektory

Sluneční energie je zcela zdarma, využijte ji!

Solární kolektory tedy slouží pro ohřev teplé vody a podporu vytápění, jejich výhodou je vysoká provozní bezpečnost a dlouhá životnost. Veškeré ploché a trubicové kolektory jsou k dostání u společnosti Viessmann, kde vám doporučí i další systémové komponenty a potřebnou techniku. Instalace slunečních kolektorů je ekologická a šetrná volba. Pokud solární kolektory vhodně zkombinujete s kondenzačním kotlem Viessmann, ušetříte až 35 % všech nákladů na vytápění.

Při ohřevu teplé vody můžete snížit spotřebu energie až o neuvěřitelných 60 %. Firma má více než 35 let zkušeností s vývojem a výrobou solárních termických kolektorů nejvyšší kvality, ať zde koupíte kondenzační kotel na olej nebo plyn, kotel na dřevo nebo tepelné čerpadlo, můžete si být jistí, že s propojením se slunečními kolektory nebude žádný problém.

Snížené účty za energii vás potěší

Pokud plánujete stavbu domu nebo dům právě stavíte, vyplatí se vám zamyslet nad investicí do solárního systému. Postavit dům je v dnešní době finančně náročné a stojí to nemalé úsilí, odměňte se každý měsíc sníženou spotřebou energií. Slunce řadíme mezi obnovitelné zdroje a jeho používání je skoro zadarmo.

Propracované systémy přeměňují sluneční záření na teplo a předávají ho do teplonosné kapaliny, která je využívána pro ohřev, dále se záření mění s pomocí fotovoltaických systémů přímo na elektřinu, fototermické systémy využijí až 60-80 % energie ze slunečního záření. V zimních měsících u nás máme nedostatečné sluneční záření, a tak musíme použít kombinaci s jinými topnými zařízeními, v teplejším období je dostačující.

Využití energie slunce není zajímavou variantou jen pro nízkoenergetické stavby s minimálními tepelnými ztrátami, solární kolektory zajišťující ohřev užitkové vody v domácnosti jsou vhodným řešením pro starší a méně hospodárné stavby.

Jak fungují solární kolektory?

Solární kolektory přeměňují energii ze slunečního záření na teplo, které se teplonosnou kapalinou přivádí do solárního zásobníku a tam se akumuluje. K pokrytí 2/3 celkové roční spotřeby energie na ohřev vody pro běžnou domácnost postačí kolektory o ploše už od 4 m2, to jsou 2 kolektory. Rozdíl mezi dostupnými kolektory je v ceně, provedení a účinnosti.

Ploché kolektory pro solární ohřev jsou schopné vyrobit teplo i při slabém slunečním záření. Mezi výhody patří energetický zisk a cena. Nevýhodou je jejich omezený výkon při nižších teplotách. Vakuové trubicové kolektory mají vyšší účinnost než ploché kolektory, je možné díky pootočení trubic dosáhnout optimálního sklonu a azimutu, díky použité technologii Heatpipe zaručují vyšší provozní bezpečnost např. umožňují zamezení stagnace.

V případě poškození jedné trubice funguje zbytek bez potíží nadále. Základními prvky systému jsou zmíněné solární kolektory, které jsou umístěné na střeše nebo na fasádě, rozvody potrubí, akumulační zásobník se záložním dohřevem v případě nedostatečné energie slunce a regulační jednotka.

Novinkou 2016 jsou ploché kolektory s novou funkcí ThermProtect

Každé solární zařízení má problém s přehříváním, pokud se vyrobené teplo nezvládá v danou chvíli spotřebovat. Solární kapalina se začne vařit a to má vliv na její častou výměnu a s tím spojené provozní náklady. Přehřívání má vliv také na životnost samotných kolektorů.

S plochými kolektory Vitosol 200-FM a Vitosol 100-FM se nechtěného přehřátí bát nemusíte, díky integrovanému systému ThermProtect, se umí kolektory samy odpojit a následně automaticky uvést zpět do provozu, tím zamezí nežádoucí stagnaci, a tak je zaručena delší životnost pro vaše zařízení.  

Pořízení solárních zařízení je nákladné, investice se však vrátí již za pár let. Na internetu najdete informace o možnosti čerpání veřejných dotací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *