Stavba

Komfort pod střechou

Pod střechu lze situovat například klidovou zóny, tedy dětské pokoje, ložnice, pracovny, prostory se zkosenými zdmi a stropy jsou však stejně tak vhodné k realizaci celé bytové jednotky se vším všudy. Její dispozice musí samozřejmě vycházet z velikosti půdorysu, velký vliv na podobu bytu bude mít zejména sklon střechy (k půdní stavbě jsou vhodné parametry v rozmezí 35 až 55 stupňů).

Na omezení vyplývající ze šikmých linií je lepší pohlížet spíše jako na výhody, protože díky bohaté paletě materiálů a řadě výrobců sofistikovaných vybavovacích prvků není problém podkroví úžasně zařídit.

Střešní okna

V průčelích podkrovních bytů lze sice instalovat i klasická fasádní okna, vikýřové prvky a ateliérové prosklení nebo zapuštěné terasy a lodžie, hlavním zdrojem denního světla pro půdní prostory jsou však okna střešní. Jejich počet, velikost, umístění a provedení musí být v kontextu se střešní konstrukcí, jejím sklonem, typem krytiny, s respektem je nutné pohlížet také na orientaci na světové strany a na další technické parametry v podobě výšky eventuální půdní nadezdívky, rozteče krokví a plochy podkrovních místností. Střešní okna se také nezanedbatelným způsobem podílejí na celkovém vzhledu a kvalitě interiérů půdního bytu, bezpochyby rovněž na vzhledu celého domu. Jsou na ně kladeny stejné nároky jako na střešní krytinu: v létě musí zamezit přehřívání vnitřního prostoru, v zimě zase eliminovat nežádoucí únik tepla, v čemž jim zdatně pomáhá také vnitřní i vnější zastínění. Vzhledem k tomu, že od oken očekáváme rezistenci na změny klimatických podmínek, patří jejich technické a užitné parametry k tomu nejpodstatnějšímu, co při výběru brát v potaz. Trh nabízí i dostatek produktů, které vyhovují speciálním požadavkům prostor se zvýšenou vlhkostí (koupelny, kuchyněmi zimní zahrady).

Bez schodiště to nejde

Mezonetová řešení patří k nejefektnějším, výrazným funkčním i designovým prvkem půdní vestavby či střešní nástavby je pak schodiště. Točité, segmentové, bočnicové, atypické – způsobů, jak spojit dvouúrovňové prostory, je mnoho. Ne vždy je však možné vybírat z celé škály, je totiž nutné se přizpůsobit aktuálním dispozicím. Výsledkem musí vždy být pohodlná, estetická, lehká a zároveň pevná a bezpečná konstrukce odolná vůči mechanickému namáhání.

Často kvůli omezeným dispozicím musí jít o výrobu na zakázku, ovšem i v typizované nabídce je řada použitelných zajímavých produktů z různorodých materiálů, jimž v současnosti rozhodně vévodí kov a sklo.

Kouzlení s prostorem

Na specifika bydlení pod střechou je třeba brát ohled také při vybavování interiéru: většina nábytku se pořizuje na zakázku, takže je nutno zapojit představivost a nápaditost, díky čemuž vzniká originální design.
Pořádnou rozvahu a kreativitu vyžaduje řešení úložných prostor: mistrem ve využití každého centimetru jsou chytré a praktické vestavěné skříně. Nejenže se tvarově přizpůsobí jakýmkoliv danostem, ale vzhledem k široké škále povrchových materiálů, které jsou k dispozici, obvykle interiér navíc i ozdobí.
K optické magii pak přispějí zrcadlové i skleněné plochy, s jejich pomocí se skvěle spojují i náznakově oddělují jednotlivé obytné a funkční zóny. Z hlediska pohodlí není pro podkrovní bydlení tabu nic z běžného vybavení, a to například včetně instalace krbů.

Nejefektnější jsou půdní byty otevřené do střešních krovů, v nichž nejen designová topidla vypadají monumentálně. Pokud je kvůli statice třeba se váhově omezit, není nic jednoduššího, než vsadit na biokrb.

Zdroj: časopis Nové byty a domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *