Stavba

Modré ticho v bytě po rekonstrukci

Realizace rekonstrukce

Při rekonstrukci staršího panelového bytu 3 + kk ve Slaném, který zdědil mladý pár, bylo odhlučnění interiéru jedním z hlavních požadavků.
Všechny vnitřní příčky byly nenosné, takže bylo možné je nechat vybourat a upravit dispozici bytu.
Nešvary staršího bytu a různorodé problémy, jako byly staré rozvody elektřiny, malá koupelna, nedostatek úložných prostorů, nerovné stropy, spáry mezi panely a křivé zdi, byly řešeny sádrokartonovými systémy a sádrovými omítkami.

Chytré řešení se systémy suché výstavby

Se sádrokartonovými systémy se totiž dá každý interiér bytu změnit a vylepšit rychle, kvalitně a levně. Je to chytré řešení pro hodně požadavků.
Při stavebních pracích investoři ocenili především rychlost výstavby, nízkou hmotnost konstrukcí a minimální tloušťku stěn. Výhodou sádrokartonu je také jeho pevnost, odolnost a přitom lehkost, takže nezatěžuje nosnou konstrukci. Nové elektrorozvody se vedou uvnitř stěn. Jedním z důkazů rychlosti výstavby bylo i to, že celková doba stavebních prací trvala jen 19 dní.
Původní panelové stěny a stropy byly omítnuty sádrovou omítkou Rimat 100 DLP, která dokáže přenášet drobná pnutí v podkladu. Povrchy stěn pak nepraskají. Finální povrchová úprava se provádí bez broušení, takže odpadá prašnost klasického postupu opravy omítek.

Protihluková obálka bytu

Majitelé nechali celý byt odhlučnit, přestavět a opravit pomocí akustických sádrokartonových a sádrovláknitých systémů. Realizační firma vytvořila po obvodu bytu „protihlukovou obálku“.
Předsazené stěny zaberou jen 6,5 cm při jednoduchém a 8 cm při dvojitém opláštění modrými akustickými deskami Rigips. Celkově v bytě ubraly něco přes 1 m2 plochy, ale přidaly 9 dB (decibelů) akustické pohody. Problém s hlukem od sousedů byl vyřešen.

Akustické příčky a předstěny

Nové akustické interiérové příčky jsou jen 7,5 cm silné, a přitom o 3 dB překračují požadované normové požadavky na akustiku v bytě. Proti původním stěnám tak majitelé získali navíc 1 m2 na ploše příček a o 12 dB lepší akustickou pohodu. Po rekonstrukci se tedy podlahová plocha bytu nezmenšila.

V bytě bylo postaveno 35 m2 akustické příčky Optimum, což je sádrokartonová příčka s vloženou minerální izolací opláštěná jednou vrstvou modré akustické desky Rigips.
I takto tenká příčka dokáže při nízké hmotnosti 28 kg/1 m2 velmi dobře zvukově izolovat. Její hodnota vzduchové neprůzvučnosti je 45 dB.
Právě lehkost nové příčky umožní snadnou změnu dispozice. Příčky bylo možné postavit kamkoliv podle vlastních potřeb. Mladý pár tak získal výklenky ve stěnách pro nové šatní skříně i větší prostor pro kuchyni a koupelnu.
Finanční úspora proti pórobetonové příčce se srovnatelnými vlastnostmi byla přibližně
12 000 Kč.

V místech zavěšení nové kuchyňské linky byla použita akustická předstěna Exclusive s vloženou minerální izolací a dvojitě opláštěnou modrou akustickou deskou Rigips. Dvě vrstvy desek unesou zátěž skříněk i bez potřeby speciální podkonstrukce. Nosnost jedné kotvy v takovém opláštění je totiž až 75 kg. Zlepšení vzduchové neprůzvučnosti je až 28 dB při hmotnosti konstrukce 27 kg/1 m2.

Posledním prvkem „protihlukové obálky“ bytu byl akustický sádrokartonový podhled. V panelovém bytě je každý centimetr prostoru důležitý. Snížení stropu s modrými akustickými deskami Rigips bylo ale jen o 5 cm a přineslo o výrazných 13 dB lepší zvukově izolační vlastnosti. Vyřešen byl i estetický problém se spáry mezi panely a vlnitým stropem, protože finální povrchová úprava sádrokartonu zajistí hladký strop a také osazení svítidel bez omezení.

Úspora až 30 % nákladů

Všechny modré akustické konstrukce Rigips s výměrou 185 m2 stály přibližně 112 000 Kč, což je méně než nová kuchyně.
Využitím sádrokartonových systémů při rekonstrukci bytu se dokonce ušetřilo na některých konstrukcích až 30 % nákladů ve srovnání se zděnou příčkou.

Nové bytové jádro

Bytové jádro bylo celé zrekonstruováno pomocí příček ze sádrovláknitých desek Rigidur. Desky Rigidur jsou vysoce odolné proti proražení, hodně unesou a jsou určeny speciálně do vlhkých prostor. Není tedy třeba se obávat potíží s plísněmi.
Větší prostor se získal díky konstrukcím Sanit ze sádrovláknitých desek Rigidur tloušťky jen 10 cm.
Na akustiku se nezapomnělo ani tady. Příčka Sanit dokáže i při této tloušťce velmi dobře zvukově izolovat. Na strop byl namontován podhled s modrou akustickou impregnovanou deskou. Zajistí ticho a nenavlhne. Už se dá v koupelně v klidu relaxovat.

Změření akustiky po rekonstrukci

Mladý pár chtěl mít v ruce důkazy o kvalitě navrženého řešení. Nechali si Technickým a zkušebním ústavem stavebním změřit akustiku v bytě před a po montáži konstrukcí. Dostali tak jednoznačný důkaz, že modré akustické sádrokartonové konstrukce Rigips fungují a byt skutečně odhlučnily.
Celkově přinesly modré sádrokartonové konstrukce Rigips výrazné zlepšení akustické pohody v bytě.

Jak rekonstrukce probíhala, vyčíslení úspor a nákladů, změřené hodnoty vzduchové neprůzvučnosti a mnoho dalšího najdete na www.prestavujemebyt.cz

Kontakt:
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips, tel.: 724 600 800, e-mail: ctp@rigips.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *