Stavba

Nánosy sněhu na střeše váš můžou ohrožovat, nepodceňujte bezpečnost

Na střeše o rozloze 100 metrů čtverečných se při vrstvě sněhu 30 cm může vytvořit ledovec vážící až 30 tun. A ten může napáchat mnoho škod. Nejčastěji poškozuje okapy, zachytávače sněhu, ale škody mohou být i o mnoho větší. Rizikem je například přelomení krovu, a to už skutečně zamrzne úsměv i na tváři velkých optimistů. Nánosy sněhu je proto nutné včas odstraňovat a nejlepší ochranou je prevence -protisněhová ochrana.

Základem je samotné řešení střechy, v jejím spádu a ve výběru vhodné střešní krytiny. A to poté doplnit bezpečnostními prvky. Především na horách majitelé domů upřednostňují falcovanou krytinu se stojatou drážkou z pozinkované oceli, která je hladká a s minimem spojů, takže je nejen odolná, ale zároveň zabraňuje tomu, aby se na ní sníh držel. Hladký povrch krytiny umožňuje plynulé sesouvání sněhu. Ten potom krov nezatěžuje, což je důležité hlavně u starších objektů. V zátěžových oblastech je podstatné instalovat na střechy také sněhové zábrany a ocelové rozrážeče sněhu, které ho zachytávají hlavně v období topení. Sněhové zábrany je nejrozumější umístit v okapové části, nad balkóny a vchodem.

Problémy na střeše často způsobuje i námraza. Když po ranním mrazu začnou teploty z mínusových hodnot stoupat do plusových, sníh začne tát a voda stéká do okapů a okapových rour. Voda začne přetékat přes okraje okapů a vytvoří se rampouchy, které mohou narůst až do délky 3 metrů a vážit i 100 kg. Může se stát, že se okapy pod tíhou ledu odtrhnou a prasknou. I tomu se dá však předejít. Nejlepší je zvolit takový okapový systém, který umožňuje v zimě bezproblémovou demontáž. Na zimu tedy okapy odmontujete a předejdete tak riziku, že je zmrzlá voda poškodí nebo je strhne sesouvající se sníh. Dalším řešením jsou termokabely, které námrazu v okapech rozehřívají.

Ochrana majetku a zdraví lidí jsou často z ekonomických důvodů podceňované a zanedbávané. Stačí však zima s větší sněhovou nadílkou nebo náhlé oteplení a mohou vzniknout velké škody vyžadující vysoké finanční náklady. Nejjistější je proto kvalitní střecha se správnou protisněhovou zábranou. Ta chrání celý dům i zdraví kolemjdoucích.

Zdroj a foto: Lindab

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *