Stavba

Stavba v pohodě

Když čtyřčlenná rodina bydlí v podnájmu, je to určitě důvod, proč spěchat na stavbu rodinného domu. Stavebníci se museli rychle rozhodnout, jakou stavbu na svém pěkném pozemku zrealizují. Jejich rádcem byl příbuzný, který si nechal postavit dům od zmíněné společnosti a byl nadmíru spokojen. Vzhledem k tomu, že si majitelé přáli stavět bez zbytečných starostí, rozhodli se o kvalitách domů a zkušenostech stavební firmy přesvědčit sami.

Stavba v zimě

Navštívili vzorové domy (společnost Haas Fertigbau u nás provozuje čtyři – v Praze, Chanovicích, Brně a nově také v Mladé Boleslavi), seznámili se s nabídkou v katalogu, ale ačkoli se jako favorit jevil dům Top Line 100 A, představy měli trochu velkorysejší. Každý, kdo někdy bydlel v bytě nebo dokonce v podnájmu a šetřit musel s každým čtverečním decimetrem, dokáže myšlenky našich hostitelů pochopit: „Chtěli jsme především hodně úložných prostor, velkorysou jídelnu, spíž u kuchyně a samozřejmě pokoj pro hosta. Velmi jsme toužili po zimní zahradě plné květin, která vznikla díky velkorysému prosklení u jídelního prostoru v přízemí. S projektantem firmy jsme se často scházeli a přetvářeli typový projekt, až nakonec vznikla tato poměrně atypická stavba.“ Přímo do projektu se stavebníci snažili zakreslit i rozvržení nábytku, což je podle pána domu velice důležité. Můžeme mu dát za pravdu: někdy mívá stavebník předem zcela jasno v zařizovacích předmětech nebo má dokonce některé kusy nábytku předem vyhlédnuté a zákresem do projektu může předejít pozdějšímu zklamání s nedostatkem prostoru.

Během jednoho dne si naši hostitelé vybrali ve vzorkovně společnosti Haas Fertigbau veškeré vybavení domu, které firma v rámci dodávky domu na klíč realizuje, například podlahové krytiny, koupelnové obklady nebo plastová okna, i když ta se kvůli atypickému řešení vyráběla speciálně na zakázku. Tak velkou vstřícnost k atypickým prvkům a řešením ze strany firmy majitel nečekal. „I cena dodávky domu na klíč nás velmi mile překvapila,“ přitakává majitelka.
Dům byl postaven za 90 dní během zimy. Majitelé na stavbu jezdili dohlížet, ale jak sami tvrdí, spíše se jen jezdili kochat, jak rychle stavba pokračuje. „Občas jsme jen kontrolovali určité drobnosti, například kam se otevírají dveře, jestli nebudeme chtít v obývacím pokoji více zásuvek a podobně,“ spokojeně vypráví náš hostitel.

Jídelna pro návštěvy

Jak jsme se sami přesvědčili, i v domě vycházejícím z projektu pro opakované stavění lze bydlet v souladu s moderními trendy. Protože naši hostitelé byli zvyklí, že hlavním komunikačním prostorem v rodině byla jídelna, rozhodli se pro transparentní koncepci obytného prostoru a spojili kuchyni s jídelnou a obývacím pokojem. Prostoru dominuje jídelní souprava a podle nadbytečného počtu židlí (v čtyřčlenné rodině jsme jich napočítali dvojnásobek) lze soudit, že návštěvy jsou zde časté a vítané a že se budou odehrávat právě u jídelního stolu. Není také divu – je to odtud kousek do kuchyně a navíc je nač se dívat: díky bohatému prosklení se za okny hezky vyjímá upravená zahrada s bazénem.

Pohled na druhou stranu, do nitra domu, odhalí rohový krb s průduchy do haly a pokoje pro hosty, které v chladnějších jarních měsících dokáže spolehlivě vyhřát. Obývací pokoj je odsunut trochu do pozadí, ale pro nerušené sledování televize bohatě postačuje.
Do prosluněného podkroví se třemi ložnicemi se vstupuje po dřevěném schodišti z ořechového dřeva. Galerie, na níž je umístěna pracovna, je prosvětlena štítovými okny, vypínajícími se až ke střeše. Z obou dětských pokojů je umožněn vstup na krytý balkon.
„Velmi mile nás překvapila variabilita dřevěného sendvičového systému, jeho výborné tepelně izolační vlastnosti a ochota pracovníků firmy. Díky společnosti Haas Fertigbau mohla na naší zahradě vzniknout i zajímavě řešená garáž s výrazným prosklením do zahrady. Krásná auta jsou totiž mou vášní,“ směje se pán domu.

Hedvika Švejdová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *